Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Prodaja avtomobilov Renault

Ponedeljek, 6. 7. 2020, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Francois Delion, generalni direktor Renault Nissan Adriatic

Konec krize, kaj sledi? Direktor Renaulta v Sloveniji je jasen.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
renault clio dizel | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Francois Delion vodi družbo Renault Nissan Adriatic, ki predvsem z Renaultom kroji vrh avtomobilskega posla v Sloveniji. “Trg je letos izgubil tretjino obsega, še vedno pa ostajamo previdni,” pravi na polovici leta, ko se je trg začel vsaj navidezno postavljati na nekoliko bolj trdne noge.

“Po več letih rasti je slovenski avtomobilski trg v letu 2019 začel kazati prve znake ohlajanja avtomobilskega trga. Renault je ohranil položaj prve blagovne znamke na področju domače prodaje v Sloveniji,” pravi Francois Delion, generalni direktor družbe Renault Slovenija.

Ta je v Sloveniji skupaj s Volkswagnom tradicionalno najuspešnejša avtomobilska znamka in zato je bila tudi v času omejitev prodaje novih avtomobilov in zaostrenih gospodarskih razmer, oboji so nastopili kot posledica epidemije koronavirusa, zelo izpostavljena drugačnim razmeram na trgu.

Francois Delion | Foto: Renault Foto: Renault Delion: Še vedno ostajamo previdni

Po nekaj mesecih strmega padca prodaje so bile junija številke že bolj spodbudne. Na mestu je predvsem vprašanje, koliko si bo lahko avtomobilski trg opomogel v drugi polovici leta.

“Pandemija je močno vplivala na avtomobilsko industrijo po vsem svetu, pa tudi lokalno v Sloveniji. K sreči smo dobro začeli leto z naročili kupcev, tako da smo po koncu karantene začeli dobavljati ta vozila, ki bi jih kupci sicer morali dobiti že prej. Junija smo dosegli odlične rezultate, saj je renault številka 1 na vseh prodajnih kanalih. Vendar pa prvi meseci po karanteni še ne kažejo resničnih posledic koronavirusa in četudi smo zadovoljni s svojimi komercialnimi rezultati, je trg izgubil več kot tretjino svojega obsega, kar močno vpliva na naše finančne rezultate. Na preostanek letošnjega leta tako gledamo z veliko previdnostjo; prepričani smo, da bo okrevanje trga postopno. S slovensko vlado se še naprej pogovarjamo, da bi videli, kako bi lahko ta z ukrepi bolje podprla to okrevanje,” nam je povedal Delion.

Epidemija je le pospešila nekatere neizbežne spremembe

Mladi Francoz se strinja z oceno, da je epidemija le pospešila ali izpostavila pričakovane spremembe v celotnem avtomobilskem poslu. Ta postaja bolj digitaliziran, spremembe so pri pogonih, vsaj ponekod tudi v smislu odnosa do lastništva avtomobila.

Znamo prisluhniti novi resničnosti ter ponuditi nove izdelke in rešitve. Ponovno smo to v Sloveniji dokazali v začetku letošnjega leta, ko smo strankam omogočili prehod na električno mobilnost z modelom ZOE v okviru inovativne rešitve financiranja, ki jo je predlagala naša lizing podružnica RCI. To poletje bomo inovativnost spet dokazali s hkratnim odprtjem naročil za kar 3 elektrificirane modele,” dodaja Delion. Ti trije avtomobili bodo električni twingo iz Revoza, hibridni clio in priključno-hibridni captur.

Ne spreglejte