Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 8. 2021,
6.45

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

3

Natisni članek

ladja jahta Paul Allen

Nedelja, 8. 8. 2021, 6.45

2 leti, 8 mesecev

Končno prodana: iztržili so bajne denarce za eno najboljših superjaht

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

3

Ladja octopus | To 126 metrov dolgo superjahto so prodali za 60 milijonov evrov manj kot so postavili ceno na začetku leta 2019.

To 126 metrov dolgo superjahto so prodali za 60 milijonov evrov manj kot so postavili ceno na začetku leta 2019.

Superjahto so pričeli prodajati jeseni leta 2019 po ceni 295 milijonov dolarjev (250 milijonov evrov) in jo po poročanju Reutersa pred dnevi le prodali neznanemu kupcu za 235 milijonov evrov.

Jahto so izdelali pri podjetju Lurrsen in jo Paulu Allenu, soustanovitelju Microsofta, ki je zaradi posledic raka umrl na začetku leta 2018, dostavili leta 2003. Takoj je postala največja jahta na svetu, ki pa je svoje prvo mesto hitro izgubila zaradi vse večje tekmovalnosti v svetu milijarderjev. Danes po velikosti (126 metrov) ne spada niti med največjih deset na svetu, vendar se med največje uvršča po nosilnosti – ta znaša malce manj kot 10 tisoč ton.

Raziskovalna ladja, na kateri je prostora za 26 gostov

Na njej je v 13 kabinah prostora za 26 gostov, medtem ko v 30 kabinah spi 63 članov posadke. Za primerjavo: v polni zasedenosti je razmerje posadke na gosta skoraj 2,5 : 1, na prestižni križarki Anthem of the seas je delež posadke na gosta vsega 0,31 : 1, na superluksuzni majhni jahti Seaborne odyssey pa nekoliko več (0,73 : 1), vendar še vedno bistveno manj kot na Octopusu. Sočasno je na jahti dovolj prostora, da lahko na zabavah ali večerjah sprejme več kot sto gostov.

Družina je s prodajo skoraj dvajset let stare jahte še zaslužila

Allen je imel zelo zanimiv hobi. Na dnu oceanov in morij je iskal legendarne potopljene bojne ladje. Temu namenu služi podmornica, parkirana na krmi ladje Octopus. A tokrat ni šlo le za pobožne želje ali avanturistični duh. Allen je marca 2015 pod gladino oceana blizu Filipinov odkril dolgo izgubljeno japonsko vojaško ladjo Musaši, ki je bila potopljena med drugo svetovno vojno. Avgusta 2017 je odkril ameriško bojno ladjo USS Indianapolis, ki je po srečanju z japonskim torpedom v Tihem oceanu potonila 30. julija 1945. Petega marca leta 2018 je njegova druga raziskovalna ladja RV Petrel vzhodno od obale Avstralije na globini blizu 5.500 metrov odkrila ostanke potopljene ameriške letalonosilke USS Lexington.

Se je pa v času epidemije covid-19 trg superjaht razplamtel, saj bogati miljarderji zaradi omejitev potovanj med državi zatočišče iščejo na morju. Octopus je idealna raziskovalna jahta, a pod katero zastavo bo plula, ni znano. Je pa družina zaradi vročice na trgu superjaht s prodajo celo zaslužila. Allan je namreč leta 2003 za Octopus plačal 200 milijonov dolarjev (169 milijonov evrov).

Octopus | Foto:

Octopus | Foto:

Ladja octopus | Foto:

Ne spreglejte