Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 10. 2013,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault Tovorni Avtomoto

Petek, 25. 10. 2013, 12.01

8 let

Kombiji in selitev: pljuniti v roke ali najeti selitveni servis?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ali naj za selitev le najamemo kombi in sami "pljunemo v roke" ali naj najamemo celoten selitveni servis. Razlika v ceni je precejšnja: najem kombija 80, najem servisa več kot 300 evrov.

S kategorijo B lahko peljemo več kot dve toni tovora

Družinsko naravnani kombiji za prevoz oseb so lahko zelo praktična rešitev za številne družine (in njihove prijatelje in sorodnike), tovorne različice kombijev pa večinoma zasebniki po potrebi le najemajo. Nudijo hitro in preprosto rešitev za manjše ali večje selitve, skok do trgovine s pohištvom, prevoz motorja, opreme in podobno. Vozimo jih lahko z vozniškim dovoljenjem kategorije B, saj njihova skupna masa ne presega 3.500 kilogramov.

Nosilnost transportnih kombijev znaša od tisoč do 1.500 kilogramov, prostornina tovornega prostora je okrog 10 kubičnih metrov. Za primer, renault master ima 10,8 kubičnega metra prostornine in nosilnost s potniki vred 1.610 kilogramov.

Vsi tovorni kombiji imajo tudi vlečno kljuko, zato lahko z izpitom kategorije B vozimo tudi lahki priklopnik z nosilnostjo do 750 kilogramov.

Najem kombija okrog 80 evrov na dan

Osnovna in najcenejša rešitev za selitvene opravke je najem kombija. Z lastnimi rokami prenesemo predmete in nato še sedemo za njegov volan. V Sloveniji je na trgu precej ponudnikov najemov kombijev, okvirna cena za enodnevni najem pa znaša od 70 do 80 evrov. Svojega fizičnega dela seveda ne boste obračunali.

Toda ker je selitev za vsakogar precejšen stres, je mogoče poleg kombija najeti tudi celoten selitveni servis. Torej delavce, ki vam pohištvo ali opremo zaščitijo in sami odnesejo do kombija.

Osemurni najem selitvenega servisa lahko stane več kot 300 evrov

Pri najemu celotnega servisa se cene obračunavajo po urah dela. Po navadi je v ceno vključen najem kombija, dva delavca in nekaj deset osnovnih prevoženih kilometrov. Če predpostavljamo, da vam bo selitev vzela od štiri do osem ur, boste tak servis na uro plačali okrog 40 evrov. V osmih urah bi cena torej narasla na 320 evrov.

V ceno je vključena določena kilometrina (pod 100 kilometrov), dodatni delavec vas stane okrog 15 evrov na uro.

Najem servisa se torej splača pri kratkotrajnih najemih (pogosto minimalna dolžina najema sta dve uri).

Ne spreglejte