Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
19. 2. 2015,
6.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercedes-Benz

Četrtek, 19. 2. 2015, 6.39

8 let

Koliko milijonov evrov na leto zaslužijo vodilni menedžerji Mercedes-Benza?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodilni menedžerji koncerna Daimler so lani zaslužili več kot 28 milijonov evrov, od tega z vsemi dodatki in delniškimi zaslužki samo predsednik Dieter Zetsche več kot osem milijonov evrov.

Osnovna plača je dvomilijonska, a dodatki in dobiček od delnic jo početverijo

Mercedes-Benz je po zaslugi novega razreda S in preostalih novih modelov lani prodal 1,64 milijona novih vozil, kar je bilo kar 13 odstotkov več kot leto prej. Čeprav na globalnem trgu premium vozil še vedno zaostaja za BMW in Audijem, je predsedniku koncerna Daimler Dieterju Zetscheju že pripadla povišica srednjeročnega bonusa.

Koliko torej zasluži brkati Nemec, ki kajpak ne vodi le Mercedes-Benzove znamke osebnih avtomobilov, ampak med drugim skrbi tudi za program težkih tovornih vozil. Mercedes-Benz je največji proizvajalec tovornjakov na svetu. Osnovna letna plača Zetscheja znaša dva milijona evrov in je kljub boljšim poslovnim rezultatom koncerna ostala nespremenjena. Skupaj z najrazličnejšimi dodatki in lastniškim položajem na delniškem trgu pa je Zetsche lani zaslužil kar 8,36 milijona evrov.

Vsa uprava zaslužila debelih 28 milijonov evrov

Vsa uprava Daimlerja je lani prejela 28,5 milijona evrov, kar je bilo pet odstotkov manj kot leta 2014. V primerjavi z Zetschejem so preostalim vodilnim menedžerjem osnovno plačo dvignili za pet odstotkov.

Prvi finančnik koncerna Bodo Uebber je lani skupno zaslužil 3,75 milijona evrov, Wolfgang Bernhard, ki vodi Daimlerjev program tovornjakov, pa 3,35 milijona evrov. Tudi Hubertus Troska, ki vodi Daimlerjevo poslovanje na Kitajskem, je prejel 3,22 milijona evrov.

Pred obdavčitvijo ima Daimler za leto 2014 prikazanih skoraj 11 milijard dobička

Predpogoj za visoke prejemke pa so seveda visoki dobički koncerna, do katerih so lani prišli tudi s prodajo svojega deleža v družbi Tesla Motors. Za zdaj še neobdavčeni dobiček Daimlerja za leto 2014 namreč znaša kar 10,8 milijarde evrov.

Ne spreglejte