SiolNET. Avtomoto Novice
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Napoved evropske avtomobilske prodaje v 2020

Koliko ključev bodo predali letos? Vračamo se v leto 2013.

0,24

termometer

nakup avtomobila lizing
Foto: Getty Images

Evropski avtomobilski proizvajalci letos pričakujejo 25-odstotni padec prodaje novih avtomobilov, kar bi industrijo vrnilo na raven iz leta 2013. V primerjavi z lanskim letom bodo trgovci prodali več kot tri milijone novih avtomobilov manj.

Na začetku leta je Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) predstavilo projekcije prodaje novih avtomobilov v letu 2020, ki so predvidevale dvoodstotni upad. Toda epidemija novega koronavirusa je močno okrnila avtomobilski posel in ACEA zdaj predvideva 25-odstotni upad prodaje.

Evropski izkupiček se bo gibal okrog devetih milijonov prodanih novih avtomobilov

V praksi to pomeni več kot tri milijone manj prodanih novih avtomobilov. Lani so jih v Evropi prodali 12,8 milijona, letos se bo izkupiček gibal okrog devetih milijonov.

"V Sloveniji se bo padec gibal med 20 in 30 odstotki. To je sicer občuten upad, toda moramo se zavedati, da je trg v zadnjih letih močno rasel. Kljub padcu bodo prodajne številke še vedno lepe," je razmere pred dnevi komentiral Marko Škriba, direktor znamke Volkswagen v Sloveniji.

Po letih rasti rekordno visok nepričakovan upad prodaje

Do konca maja se je evropski avtomobilski trg skrčil za 43 odstotkov, a proizvajalci v prihodnjih mesecih vendarle pričakujejo nekolikšno stabilizacijo trga. Upad prodaje za četrtino bi bil najslabši izkupiček po letu 2013, ko se je končalo šestletno obdobje padca prodaje po gospodarski krizi v letih 2008 in 2009.

Toda na letni ravni evropski avtomobilski sektor še nikoli ni doživel tako nenadnega strmega padca.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin