Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2019,
21.16

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

nesreča nesreča DARS prtljaga AMZS kazen

Sreda, 31. 7. 2019, 21.16

4 leta, 8 mesecev

Koliko boste plačali, če boste na cesti izgubili čoln ali vam odpade kolo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Ni prav zelo verjetno, vseeno pa se v poletnih prometnih gnečah lahko zgodi, da pred vaš avto pade kolo, deska ali celo čoln. Kako pravilno poskrbeti za prtljago in vse, kar bomo vzeli s seboj na dopust?

Globa za malomarno pripenjanje ni šala. Od 120 do vrtoglavih tisoč evrov. Prtljago na strehi ali zadnjih vratih avtomobila je nujno pripeti stoodstotno varno in pravilno. Če nismo prepričani, da to znamo, je dobro prositi za pomoč bolj praktične sosede in prijatelje.

S tovornjaka na ameriški cesti je v preteklih dneh tako odpadlo kolo in trčilo naravnost v avtomobil. Avstrijske voznike je presenetila jadrnica na avtocesti, pri nas pa darsovci ob kolesih med drugim odstranjujejo čolne, ventilatorje, opravka imajo tudi s šoferji, ki se zapeljejo v predor in s tovorom poškodujejo objekt.

"To so za vzdrževalce, torej za nas, izjemno neljubi dogodki, ker potem to zahteva veliko ur čiščenja in seveda zapore," je za Planet povedala Nataša Kovše iz Darsa.

Tovor ni nikoli preveč pripet

Tovor ni nikoli preveč pripet. Bolje je, da preverimo in ga zaščitimo večkrat, ne samo enkrat.

Ford prtljaga | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak "Treba je preveriti, ali je pravilno pritrjen glede na  obliko, težo, velikost. Ob tem je treba predvideti vse mogoče dogodke, ki bi se lahko pripetili. Paziti moramo, da ne peljemo po prenizkem nadvozu, upoštevati moramo zakonitosti ceste, po kateri vozimo. Boljše malo bolj pritrditi kot premalo," je svetoval Borut Božič, policijski inšpektor.

Avtomoto S tovornjaka odpadlo kolo in trčilo v avtomobil #video

Predpogoj za varno vleko prikolice je ustrezno nameščena in dovolj močna vlečna kljuka.

Izjemno pomemben dejavnik pri vožnji prikolice so luči in smerniki, ključno je tudi zavarovanje tovora, saj se lahko ta med vožnjo premika.

"Stvari, ki lahko v primeru prometne nesreče dobijo kak katapult in letijo po kabini, so zagotovo neprimerne reči v kabini," je dodala Kovšetova.

100 kilogramov tovora pri trku 50 kilometrov na uro sili fizika naprej s skoraj dvema tonama in pol, je razlagal Darko Daljević iz AMZS.

Ne spreglejte