Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
16. 8. 2015,
1.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ferrari McLaren Športni Avtomoto

Nedelja, 16. 8. 2015, 1.09

8 let

Ko v sobi sedi 30 ljudi, ki lahko kupijo avtomobil za vsaj 10 milijonov evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dražbe najbolj luksuznih starodobnikov pritegnejo pozornost avtomobilskih sladokusce in bogataše, ki v njih iščejo uresničitev svojih sanj ter priložnost za naložbo.

Vrh ponudbe luksuznih starodobnikov še naprej krojijo ferrariji

Na dražbah v Montereyu letos sicer niso dosegli lanskih vrtoglavih cen, ko so enega izmed ferrarijev 250 GTO prodali za več kot 37 milijonov ameriških dolarjev, a vseeno so že v petek na prvi večer dražb prodali vozila v skupni vrednosti 188 milijonov ameriških dolarjev oziroma 171 milijonov evrov.

Največ so prodajalci iztržili za ferrarija LM coupe iz leta 1964, ki so ga prodali za 17,6 milijona dolarjev (16,07 milijona evrov). Poganja ga 3,3-litrski motor V12 z močjo 330 "konjev", avtomobil pa je iz mehanskega vidika še popolnoma originalen.

Pričakovano so tudi letos vrh lestvic najdražje prodanih avtomobilov zasedli različni ferrariji, ki jim je popolno statistiko dejansko pokvaril le mclaren F1 LM iz leta 1998. Prodali so ga za 13,75 milijona dolarjev. To je bil le eden dveh obstoječih mclarnov F1 v različi LM, sicer pa gre za predzadnji izdelani McLarnov znameniti superšportni avtomobil.

Prodali tudi nekdanji papežev ferrari enzo s komaj 175 prevoženimi kilometri

Med najbolj zanimivi avtomobil na dražbi je bil zagotovo zadnji izdelani ferrari enzo iz leta 2005. Gre za avtomobil, ki so ga v Maranellu podarili takratnemu papežu Janezu Pavlu II. Ta je darilo odklonil, zato so ga takrat prodali v dobrodelne namene. Tokrat so zanj iztržili dobrih šest milijonov dolarjev. Ferrari ima do zdaj prevoženih le 175 kilometrov.

Na dražbi je bil na primer tudi zadnji izdelani bugatti veyron (prodan za 2,3 milijona dolarjev) in eden izmed 50 izdelanih maseratijev MC 12. To je bila Maseratijeva različica ferrarija enza. Tokrat so ga prodali za nekaj več kot dva milijona dolarjev.

Prvi favorit dražbe ostal brez novega kupca

Za vse razstavljene avtomobile pa se kupci vseeno ne najdejo oziroma ponudbe ne dosežejo pričakovanih zneskov njihov lastnikov. Tako je brez novega kupca ostal ferrari 250 GT SWB berlinetta competizione, ki je pred začetkom dražb veljal za prvega favorita za dosego rekordne prodaje tega tedna.

Ne spreglejte