Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
9. 2. 2024,
22.23

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

Natisni članek

prometna varnost

Petek, 9. 2. 2024, 22.23

2 meseca, 2 tedna

GSR2 – od julija 2024 novi avtomobili z več varnostne opreme

Kmalu veliko piskanja: Tesla ga ugasne z enim klikom, ji bodo to dovolili?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10
Tesla model 3 | Utišanje opozoril z enim pritiskom - bodo Tesli to dovolili? | Foto Gregor Pavšič

Utišanje opozoril z enim pritiskom - bodo Tesli to dovolili?

Foto: Gregor Pavšič

Vsi novi avtomobili bodo morali imeti od letošnjega julija obsežnejšo serijsko varnostno opremo. Poleg črne skrinjice bodo novi avtomobili tudi prepoznali omejitev hitrosti in s piskanjem opozarjali voznika. Opozorilne sisteme je pred vsako vožnjo mogoče izklopiti, le da je število klikov med avtomobili že danes zelo različno. Tesla vsa opozorila ugasne že z enim.

Od 1. julija bodo v Evropski uniji v veljavo stopila nova splošna varnostna pravila (GSR2), ki bodo v veliki meri vplivala tudi na opremo novih avtomobilov. Ti bodo morali imeti serijsko več varnostno-asistenčnih sistemov, nova pravila prav tako prinašajo pravno-zakonski okvir za prihodnji razvoj sistemov avtonomne vožnje.

Del serijske opreme bo najbolj očitno postal sistem za opozarjanje na omejitev hitrosti. Tega je kot ostale vozniško-asistenčne sisteme mogoče med vožnjo izklopiti, toda zažene se ob vsakem novem zagonu avtomobila. Spoštovanju omejitev hitrosti ne moremo ugovarjati, saj gre za zakonska določila, toda v mnogih primerih je v vozilih veliko piskanja, sistemi za prepoznavno prometnih znakov prav tako radi odčitajo napačno omejitev hitrosti (podobno kadar omejitev ugotovijo na podlagi signala GPS in navigacijskega zemljevida). Zvočni signali se, kar je še bolj moteče, oglašajo že pri manjšem približevanju črtam prometnega pasu - gre za sistem ohranjanja znotraj prometnega pasu (lane assist).

Tesla piskanje ustavi z enim klikom, bo Evropa dovolila tako hitro tipko?

Vsa opozorila je torej mogoče izklopiti, le da je je postopek večinoma zapleten. Pri večini avtomobilov je treba opraviti vsaj štiri ali pet ukazov po menijih infotelematskega vmesnika. Kdor bo to opravljal med vožnjo, bo na prometno varnost zagotovo slabo vplival.

Za zdaj je ugašanje piskanja najučinkoviteje rešila Tesla. Na vrhu sredinskega zaslona je mogoče z enim pritiskom izvesti funkcijo "mute" in izklopiti vsa zvočna obvestila. Zanimivo bo videti, ali bodo pristojni evropski organi tovrstno hitro rešitev dovolili ali pa bodo Teslo v prihodnje prisilili k popravku.

Prometna nesreča, ograja | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ključne novosti za vse nove avtomobile po juliju 2024:

  • elektronski zapisovalec podatkov oziroma črna skrinjica;
  • naprednejši sistem samodejnega zaviranja v sili;
  • alko-ključavnica – do uvedbe ustreznega senzorja za meritve vključitev še ni obvezna;
  • sistem za prepoznavo voznikove utrujenosti prek infrardečega senzorja, ki nadzira voznikove oči;
  • sistem za ohranitev položaja znotraj prometnega pasu v sili, v tem primeru avtomobil zavije stran od sredinske črte na cesti;
  • inteligentni hitrostni asistent, ki opozarja voznika na omejitev hitrosti.

Črne skrinjice bodo beležile zadnjih pet sekund pred nesrečo

V osebne avtomobile najprej prihaja tako imenovana črna skrinjica, ki bo beležila podatke za zadnjih pet sekund pred nesrečo in 0,3 sekunde po trku. Pri tem bo hranil podatke o hitrosti vozila, jakosti zaviranja, položaja, delovanja varnostnih sistemov in podobno. Podatki bodo v pomoč pri pojasnjevanju prometnih nesreč, kjer brez teh podatkov pogosto ni mogoče navesti dovolj natančnega vzroka za nesrečo. Črne skrinjice (ločeno za podatke in snemalnik v pilotski kabini) so že desetletja nepogrešljive pri izboljševanju varnosti v letalskem prometu.

Kot že rečeno, v avtomobile prihaja tudi sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ki bo povezan s pametnim hitrostnim asistentom. Ta voznika opozarja, kadar njegova hitrost presega splošno omejitev na tej cesti. V prihodnje bi lahko sistem presegel voljo voznika oziroma ta ne bi mogel voziti hitreje od omejitve.

Nova pravila so v Evropi onemogočila prihodnost bencinskega porsche macana. | Foto: Porsche Nova pravila so v Evropi onemogočila prihodnost bencinskega porsche macana. Foto: Porsche

Novosti tudi za kombije in tovornjake 

Del serijske opreme bodo morali postati zadnji parkirni senzorji ali vzvratna kamera, prav tako tudi opozorilni sistem ob zaznani utrujenosti voznika (na podlagi infrardečega senzorja, ki nadzoruje voznikove oči), samodejni signal v primeru sile (ecall), nova pravila pa posegajo tudi na področje kibernetske varnosti.

Lahka gospodarska vozila bodo dobila obvezen sistem za pomoč pri ohranjanju vozila znotraj prometnega pasu (lane assist), napredni sistem za zaviranje v sili in črno skrinjico. Pri avtobusih in tovornjakih izstopa obvezen sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah.

Novosti že zapečatile usodo nekaterih avtomobilov

Letošnji julij sicer ne prinaša drastične prelomnice, saj morajo imeti vsi novi modeli avtomobilov tovrstno opremo že od leta 2022. Letos ne bo več mogoče izdelovati novih vozil starejših generacij brez teh sistemov. Obstoječe modele, ki so jih proizvajalci izdelali pred julijem 2022 in jih prodajajo še kot nove, bodo morali opremiti z novim paketom opreme. To je nekatere modele že odneslo s trga (primer tega je renault zoe), kibernetska vprašanja so v Evropi onemogočila prihodnost trenutne generacije bencinsko gnanega porsche macana, s cest se poslavlja tudi toyota GR86.

Evropska unija želi z boljšo serijsko opremo izboljšati prometno varnost in prepoloviti število smrtnih žrtev na cestah. Dodatni sistemi bodo predvidoma še povišali ceno za tiste nove avtomobile, ki naštetih sistemov do zdaj v serijski opremi še niso ponujali.

Ne spreglejte