Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
30. 9. 2015,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

afera dizel

Sreda, 30. 9. 2015, 11.04

8 let

Kmalu konec laboratorijskih testov, Evropska komisija pošilja avtomobile na ceste

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija končuje konkreten predlog za nov sistem testiranj porabe goriva in izpusta škodljivih plinov, ki bi nadomestil zdajšnji laboratorijski preizkus. Afera bo dogovore očitno pospešila.

Laboratorijski testi namenjeni enakovredni primerjavi med avtomobili, rezultati pa z realnostjo nimajo veliko skupnega

Aktualna Volkswagnova afera z dizelskimi motorji, ki so imeli vgrajeno programsko opremo za ponarejanje rezultatov testov okoljskih izpustov, bo očitno pospešila prizadevanja, da bi v Evropi namesto laboratorijskih dobili bolj realne teste porabe goriva in ogljičnega odtisa. Zdaj v Evropi velja laboratorijski test po standardu NEDC, ki so ga zadnjič spremenili leta 1997. V zadnjih letih so vse spremembe preložili.

Laboratorijski testi naj bi skrbeli za enakovredne razmere testiranj in s tem realno primerjavo med posameznimi avtomobili in znamkami, na drugi strani pa ti podatki nimajo veliko skupnega s porabo goriva in izpustom ogljikovega dioksida v realnem prometu. Med laboratorijskim testom je namreč temperatura ves čas le od 20 do 30 stopinj Celzija, pod avtomobilom je povsem gladka tekoča steza, v testnem laboratoriju niti ni nobenega vetra. Izjema so umetni sunki vetra, ki prek ventilatorjev simulirajo hitrost.

Računalnik simulira kombinacijo mestne in podeželske vožnje, kjer najvišja hitrost sega od 90 do 120 kilometrov na uro.

Spremembe podpirajo tudi avtomobilski proizvajalci

Evropska komisija bi lahko zaradi vroče Volkswagnove afere pohitela pri sprejemanju novega standarda testov WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedures), ki ga precej aktivno spodbujata tudi Mercedes-Benz in koncern PSA Peugeot-Citroën.

Evropska komisija naj bi že prihodnji teden na napovedani seji tehničnega komiteja za motorna vozila obravnavala te spremembe in časovnico njihove uveljavitve. Še pred izbruhom Volkswagnovega škandala je komisija napovedovala javno objavo natančnejšega predloga novega sistema testiranj, ki naj bi jih v praksi uveljavili jeseni 2017.

Ne spreglejte