Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
13. 9. 2024,
6.37

Osveženo pred

44 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Natisni članek

Evropa Kitajska proizvodnja avtomobilov

Petek, 13. 9. 2024, 6.37

44 minut

Kitajske tovarne v Evropi

Kitajske tovarne v Evropi: kljub opozorilom vse več interesa zanje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
BYD tovarna | BYD je za zdaj edini kitajski proizvajalcev avtomobilov, ki je napovedal celo dve tovarni v Evropi. Gradili jih bodo na Madžarskem in v Turčiji. | Foto BYD

BYD je za zdaj edini kitajski proizvajalcev avtomobilov, ki je napovedal celo dve tovarni v Evropi. Gradili jih bodo na Madžarskem in v Turčiji.

Foto: BYD

BYD bo nadaljeval aktivnosti s tovarno v Turčiji, čeprav je Kitajska svoje proizvajalce opozorila o tveganjih vlaganja v to državo.

Pristojno kitajsko ministrstvo je opozorilo svoje avtomobilske proizvajalce glede vlaganja v nekatere države, je po sklicevanju na neuradne vire poročal Reuters. Na skupnem sestanku so iz geopolitičnih vzrokov izpostavili predvsem Rusijo in Turčijo.

V Rusiji so mnogi proizvajalci našli enega izmed pomembnih izvoznih trgov, saj zahodni proizvajalci tja zaradi mednarodnih sankcij svojih avtomobilov ne izvažajo.

Chery Auto je že bil v dogovorih z Moskvo tudi za postavitev svoje tovarne oziroma izkoristek ene izmed obstoječih opuščenih. BYD je napovedal milijardo dolarjev vložka v tovarno v Turčiji, kjer nameravajo zaposliti pet tisoč ljudi in tovarno odpreti že čez dve leti.

BYD načrtuje že dve, Dongfeng in Geely še čakata

Včeraj so pri Dongfengu v Torinu razkrili svoje evropske načrte širitve, vendar še niso potrdili ambicij glede tovarne v Evropi. Vprašanje je še posebej zanimalo italijansko javnost, saj je bila tukajšnja vlada nedavno po poročanju različnih medijev že v povezavi z Dongfengom glede potencialnih lokacij za tovarno.

Ključna bo rast prodaje in za zdaj kitajske znamke v Evropi kljub rasti dosegajo še majhne prodajne številke. Odločitev glede tovarn pa lahko pospešijo tudi napovedane višje carine. Medtem je omenjeni Chery Auto že sklenil dogovor za tovarno v Španiji, BYD pa bo še pred turško gradil tovarno na Madžarskem.

Seznam Kitajcev z ambicijami po evropski tovarni je vse daljši

V zadnjih tednih so različne evropske lokacije za potencialno tovarno preverili tudi pri Geelyju, kjer pa odločitve o tem še niso sprejeli. Predstavniki Geelyja so bili med drugim v pogovorih s poljsko vlado. Med tistimi proizvajalci, ki so že potrdili ambicije za evropsko tovarno, je tudi Great Wall Motor, enako tudi SAIC – pod njihovo okrilje sodi za zdaj v Evropi najuspešnejša kitajska znamka MG Motor.

 

Ne spreglejte