Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
28. 6. 2024,
9.28

Osveženo pred

2 dneva, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

avtošport Slovenija 2024 Železniki reli

Petek, 28. 6. 2024, 9.28

2 dneva, 8 ur

Reli Železniki: tretji reli za DP, Turk spet prvi favorit

Kdo so favoriti? Adrenalinski konec tedna v Železnikih.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Reli Železniki Turk | Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 rally2) na startu lanskega relija v Železnikih.  | Foto Uroš Modlic

Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 rally2) na startu lanskega relija v Železnikih.

Foto: Uroš Modlic

Po relijih v Vipavski dolini in Velenju se državno prvenstvo konec tedna nadaljuje v Železnikih. To bo 11. izvedba relija na Gorenjskem, ki delno poteka tudi po trasi nekdanjih relijev Loka in Kompas. Organizatorji iz ŠD Omikron Plus so letos poskrbeli za deset hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 94 kilometrov. To bo do zdaj najkrajši reli letošnje sezone, ki v primerjavi z uvodnima zato tudi nima točkovnega koeficienta 1,5. Na reli je prijavljenih 48 slovenskih posadk.

Prva favorita za zmago bosta Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 rally2, AMD Gorica), ki sta do zdaj v Železnikih zmagala že štirikrat. Lani jima je zmago odščipnil avstrijski prvak Simon Wagner (škoda fabia RS rally2), zato pa sta dobila vse hitrostne preizkušnje v okviru slovenskega državnega prvenstva.

Prednost več kot sekunde na kilometer pred glavnim domačim tekmecem Markom Grossijem s sovoznico Taro Berlot (hyundai i20 R5, AK Ajdovščina Motorsport) vliva Turku optimizem tudi za letošnji reli. Začetek sezone je bil tudi sicer povsem po željah 42-letnega voznika iz Idrije, z dvema zmagama je osvojil vse razpoložljive točke, aktualni prvak Grossi pa si je prvi odstop privoščil že na uvodnem reliju v Vipavski dolini.

Anže Lanišek reli Rok Turk
Avtomoto Anže Lanišek – adrenalinska vožnja z mojstrom relija Rokom Turkom #video

Najhitrejše tri slovenske posadke z relija v Velenju. | Foto: Gregor Pavšič Najhitrejše tri slovenske posadke z relija v Velenju. Foto: Gregor Pavšič

Lahko kdo popestri dvoboj med Turkom in Grossijem?

Sodeč po dozdajšnjih rezultatih se bodo drugi težko vmešali v njun dvoboj, čeprav so na takih kratkih relijih mogoča tudi presenečenja. Sezono je dobro začel Mitja Klemenčič s sovoznikom Vilijem Ošlajem (škoda fabia R5, ŠK Pip), na reli Železniki se z dirkalnikom najvišjega razreda za tovrstne relije spet vrača Boštjan Logar z nekdanjim sovoznikom Davidom Kalanom (škoda fabia R5, Autosport Jazon).

Klemenčič, Logar in drugi vozniki štirikolesno gnanih dirkalnikov razreda rally2 oziroma R5 bodo imeli veliko opravka tudi z najhitrejšimi tekmovalci divizije 2 z dvokolesno gnanimi dirkalniki.

Martin Čendak in Jakob Markežič | Foto: DreamBigSlo Martin Čendak in Jakob Markežič Foto: DreamBigSlo Čendak favorit, Škulj z najetim dirkalnikom

Sodeč po predstavi na reliju Velenje bo favorit za vrh Martin Čendak s sovoznikom Jakobom Markežičem (opel corsa rally4, ŠD Gas Kras). Koprčan je v Velenju ugnal prvaka Marka Škulja s sovoznikom Urošem Ocvirkom (opel corsa rally4, AMD Gorica).

Škulj je za nameček prejšnji konec tedna doživel težjo nesrečo na reliju Ypres v Belgiji, zato bo v Železnikih vozil najet dirkalnik. Ob dobrem dnevu se lahko v boj za vrh vmeša tudi Jan Medved s sovoznikom Izidorjem Šavljem (opel corsa rally4, G-Race Primorska).

Na reli se vrača nekdanji prvak Boštjan Logar. | Foto: Gregor Pavšič Na reli se vrača nekdanji prvak Boštjan Logar. Foto: Gregor Pavšič

Reli v soboto in nedeljo

Največ tekmovalcev je prijavljenih v diviziji 1. Zmago iz Velenja branita Domen in Klara Slejko (opel adam cup, ŠD Gas Kras), na startu pa bosta spet tudi zmagovalca iz Vipavske doline Jan Mrevlje in Manuel Šavli (honda civic, AMD Gorica). Kandidatov za zmago, še posebej pa uvrstitev na stopničke, je še vsaj pet, zato se v tem razredu obeta zanimiva dirka vse od prve do zadnje hitrostne preizkušnje.

Podobno bo tudi v diviziji 3, kjer so imeli letos tekmovalci precej težav z zanesljivostjo tehnike in tudi lastnimi napakami. Vodilna na prvenstvu sta Vasja Miklavčič in Martin Černigoj (renault clio RS, AMD Gorica), ki sta med glavnimi favoriti letos edina zaključila oba uvodna relija. Z zmago in drugim mestom sta na dobri poti, da ubranita lanski naslov državnih prvakov.

Reli v Železnikih se bo s prvimi štirimi hitrostnimi preizkušnjami (dva različni) začel v soboto popoldne, ostalih šest (dve različni po trikrat) pa sledijo v nedeljo.

Ne spreglejte