Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
2. 7. 2015,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen

Četrtek, 2. 7. 2015, 12.50

8 let

Kdo je Avstrijec, ki bo pri Volkswagnu rezal stroške in višal dobiček?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Herbert Diess je lani iz BMW prestopil v Volkswagen, kjer ga na čelu znamke osebnih vozil čaka težko delo nižanja stroškov in povečevanja dobička. Ključen bo Diessov kompromis s sindikati.

Volkswagen proda veliko avtomobilov, a zasluži premalo

Herbert Diess je konec lanskega leta poskrbel za enega najodmevnejših prestopov v avtomobilski industriji. Kot glavni BMW-jev razvojnik, kjer je bil za to področje tudi član upravnega odbora, je namreč prestopil k Volkswagnovemu koncernu. Diess tam zdaj skrbi za Volkswagnovo znamko osebnih avtomobilov. Sodeč po napovedani organizacijski reformi koncerna naj bi v prihodnje prevzel njegov del z združenimi t. i. ljudskimi znamkami, poleg Volkswagna torej še Seat in Škodo.

Diessova glavna naloga bo nadaljevanje programa učinkovitosti. Do leta 2017 mora Volkswagnova znamka svoj dobiček povečati za pet milijard evrov. To naj bi maržo znamke z današnjih 2,5 odstotka povečalo na več kot šest odstotkov. Kje bodo pri Volkswagnu varčevali, še ni povsem znano, saj mora Diessova ekipa še poiskati vir polovice želenih prihrankov. Znamka Volkswagnovih osebnih vozil predstavlja 60 odstotkov prodaje vozil v celotnem koncernu. V zadnjih osmih mesecih je prodaja padla v sedmih posamičnih mesecih. Volkswagen sicer v Evropi še vedno proda daleč največ avtomobilov, a z njimi ne zasluži dovolj.

Kako bodo Diessa sprejeli sindikati? Pri BMW so že preprečili njegovo predsednikovanje …

Diessa se je že pri BMW-ju prijel sloves ubijalca stroškov, saj naj bi znal učinkovito izpeljati reforme. Avstrijec zato ni bil priljubljen pri sindikatih, kar je bil tudi glavni razlog, da se ni mogel resneje potegovati za mesto predsednika BMW.

Analitiki Diessa že opozarjajo, da bo moral pri Volkswagnu kljub nujnim spremembam delati previdno. V tej družbi so sindikati še močnejši kot pri BMW. Volkswagnov statut na primer vsebuje določilo, da brez soglasja sindikatov ne smejo zapreti nobene tovarne. Volkswagen je zadnjo tovarno zaprl davnega leta 1988 v ameriški zvezni državi Pensilvanija.

Stroškov tako ne bi smel manjšati le na račun zaposlenih, temveč tudi izpopolnjevati učinkovitost proizvodnje in nižati stroške na strani dobaviteljev. Volkswagen je prav zato že napovedal konec proizvodnje trivratnega volkswagen pola in 1,4-litrskega trivaljnega dizelskega motorja.

Če mu uspe izpeljati Volkswagnov izziv, se mu obeta sedež na čelu uprave celotnega koncerna

Diess se bo zagotovo spomnil usode nekdanjega Volkswagnovega predsednika Wolfganga Bernharda. Nekoč je odpustil petino delavcev pri Chryslerju in zaradi Mercedes-Benzovega prestrukturiranja ocenil, da bo morala "teči kri". Na čelu Volkswagnove znamke je Bernhard, potem ko mu je uspelo zmanjšati število zaposlenih, zdržal le dve leti.

Če bo Herbert Diess preživel poslovno in politično vojno na čelu Volkswagnove znamke, se ponuja kot prvovrstni kandidat za naslednika Martina Winterkorna kot predsednika celotnega koncerna Volkswagen Group.

Ne spreglejte