Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
23. 5. 2024,
8.23

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

avtošport Slovenija 2024 Velenje reli

Četrtek, 23. 5. 2024, 8.23

3 tedne, 2 dneva

Ob 40-letnici prvega relija v Velenju nov dirkaški praznik

Jubilej v Velenju: sobota bo spet povsem adrenalinska #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Rok Turk reli Vipavska | Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 rally2) sta najbolje začela letošnje državno prvenstvo v reliju.  | Foto Uroš Modlic

Rok Turk in Blanka Kacin (hyundai i20 rally2) sta najbolje začela letošnje državno prvenstvo v reliju.

Foto: Uroš Modlic

Državno prvenstvo v reliju se v soboto nadaljuje v Velenju, kjer organizatorji praznujejo 40 let od svojega prvega relija.

Velenje bo konec tedna gostilo že 39. izvedbo svojega relija. Prvega so pripravili leta 1984 v okviru takratnega slovenskega republiškega prvenstva, dve leti pozneje pa je reli že štel za državno prvenstvo nekdanje Jugoslavije. Pri AMTK Velenje danes organizirajo avtomobilsko prireditev z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Za sobotni reli so pripravili 11 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 132 kilometrov. Prijavljenih je 71 posadk, od tega 36 iz Slovenije.

Reli Vipavska dolina
Avtomoto V desetih dneh pravi podvig iz slovenske delavnice #foto

Turk je lani v Velenju zmagal pred Grossijem. | Foto: Gregor Pavšič Turk je lani v Velenju zmagal pred Grossijem. Foto: Gregor Pavšič Nov dvoboj Turka in Grossija

Štartno številko ena bo spet nosil Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin (hyundai i20 rally2). Turk je letošnjo sezono začel z zmago v Vipavski dolini, lani pa je v Velenju dobil vse hitrostne preizkušnje. Turkov glavni tekmec Marko Grossi bo s sovoznico Taro Berlot (hyundai i20 R5) po odstopu v Vipavski dolini lovil svoje prve točke v novi sezoni, v kateri brani lanski naslov prvaka. Turk in Grossi odstopata od slovenske konkurence. Na reliju v Vipavi jima je bil najbližje Mitja Klemenčič s sovoznikom Vilijem Ošlajem (škoda fabia R5), ki pa je za Turkom zaostal več kot tri minute.

Med tujci gre v Velenju opozoriti na mladega Čeha Filipa Kohna (škoda fabia RS rally2) in predlanskega nemškega prvaka Philipa Geipla (škoda fabia rally2).

Škulj je prejšnji konec tedna odpeljal še reli za belgijsko državno prvenstvo. | Foto: DontCut Škulj je prejšnji konec tedna odpeljal še reli za belgijsko državno prvenstvo. Foto: DontCut

Martin Čendak in Jakob Markežič. | Foto: DreamBigSlo Martin Čendak in Jakob Markežič. Foto: DreamBigSlo Škulj in Čendak odlično začela sezono

V ospredju bo obračun za zmago v dvokolesno gnani konkurenci (Divizija 2), kjer sta bila na prvem reliju najprepričljivejša Mark Škulj s sovoznikom Urošem Ocvirkom (opel corsa rally4) in Martin Čendak s sovoznikom Jakobom Markežičem (opel corsa rally4). Oba sta kandidata tudi za stopničke v skupni razvrstitvi. Prvi reli je odločila manjša Čendakova napaka, ki pa se je že pokazal kot dostojen tekmec aktualnega prvaka Škulja. Oba imata na velenjskem reliju, ki šteje tudi za pokal Mitropa, nekaj tujih konkurentov – izpostavljamo Reneja Nollerja in Rolanda Stengga (oba opel corsa rally4).

V Diviziji 3 se obetajo zanimivi boji med vozniki renault cliov RS (Domen Mihevc, Vasja Miklavčič, Robi Kresnik), v Diviziji 1 pa lansko zmago branita Domen in Klara Slejko (opel adam cup). Zmagovalec uvodnega relija Jan Mrevlje (honda civic) v Velenju ne vozi.

Deset zanimivih poudarkov iz zgodovine relija Velenje

  • 1986 - prvič za takratno jugoslovansko DP: Vojko Podobnik (porsche 911) proti Romani Zrnec (renault 5 GT turbo) za naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi
  • 1991 - zadnji reli za jugoslovansko DP, zmaga Silvana Lulika (ford sierra RS cosworth) pred Branetom Kuzmičem (renault clio 16V)
  • 1998 - zmaga poljskega voznika Janusza Kuliga (toyota celica GT4), reli prvič v koledarju EP
  • 1999 - troboj za zmago Boris Popovič (subaru impreza) – Tomaž Jemc (ford escort RS cosworth) – Darko Peljhan (VW golf 3 kit car)
  • 2000 - izjemen dvoboj za zmago med Andrejem Jerebom (seat ibiza kit car) in Darkom Peljhanom (VW golf IV kit car), reli ima kar za 254 kilometrov HP
  • 2003 - le ena sekunda loči najhitrejša Mitjo Klemenčiča (mitsubishi lancer EVO6) in Milana Bubniča (lancia delta HF integrale)
  • 2011 - zmaga italijanskega asa Piera Longhija (škoda fabia S2000)
  • 2013 - najhitrejša Aleksa Humarja (renault clio R3) in Darka Peljhana (mitsubishi lancer EVO10) loči le 1,7 sekunde 
  • 2015 - prva zmaga Roka Turka z dirkalnikom razreda R5
  • 2019 - izjemen debi v reliju Boštjana Avblja (škoda fabia R5) z zmago …
Ne spreglejte