Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
30. 1. 2020,
7.16

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

24

Natisni članek

Tesla Prodaja avtomobilov električni avtomobili

Četrtek, 30. 1. 2020, 7.16

4 leta, 2 meseca

Tesla razkrila poslovne rezultate zadnjega četrtletja

Je to res preboj Tesle? Novi rezultati presenečajo vse.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

24

Tesla 3 |  Skupno so lani voznikom predali kar 300.885 modelov 3, ob tem pa še 66.771 modelov S oziroma X. | Foto Gregor Pavšič

Skupno so lani voznikom predali kar 300.885 modelov 3, ob tem pa še 66.771 modelov S oziroma X.

Foto: Gregor Pavšič

Poslovni rezultati Tesle v zadnjem četrtletju so presegli pričakovanja borznih analitkov, družba Elona Muska je ponovno poslovala pozitivno in imela več kot sedem milijard dolarjev prihodkov. Obljuba za letošnje leto govori o prodaji 500 tisoč električnih avtomobilov.

Tesla je že v tretjem četrtletju objavila presenetljiv dobiček in vse od takrat je (tudi zaradi odprtja prve tovarne na Kitajskem) vztrajno rasla vrednost njene delnice. Zdaj so Američani pozitivno poslovanje potrdili tudi za zadnje četrtletje, v katerem so ustvarili 7,38 milijarde dolarjev prihodkov in 2,14 dolarja zaslužka na delnico.

Ker so ti rezultati presegli pričakovanja borznih analitkov, je takoj po objavi vrednost delnice spet strmo narasla. Z vrednosti 580 dolarjev je še pred koncem poslovanja narasla na več kot 640 dolarjev.

Tesla
Avtomoto Tesla je vredna več kot Volkswagen, kmalu bajni zaslužek za Muska?

Elon Musk ima ob zadnjih rezultatih veliko razlogov za veselje. | Foto: Reuters Elon Musk ima ob zadnjih rezultatih veliko razlogov za veselje. Foto: Reuters Za letos obljubljajo 500 tisoč prodanih električnih avtomobilov

Pri Tesli poudarjajo, da je bilo leto 2019 zanje prelomno. Ustvarili so si dodatnega 1,1 milijarde dolarjev razpoložljivega denarja, še naprej pa je raslo tudi povpraševanje po njihovih avtomobilih. Poudarili so, da večina prodanih avtomobilov ni imela rezervacije in da to nakazuje vztrajno rast prodaje avtomobilov. To so po njihovih besedah dosegli brez izdatkov za oglaševanje.

V zadnjem četrtletju je Tesla kupcem dostavila 92 tisoč modelov 3 in 19 tisoč modelov S oziroma X. Skupno so lani voznikom predali kar 300.885 modelov 3, ob tem pa še 66.771 modelov S oziroma X. Skupno so tako lani prodali več kot 367 tisoč električnih avtomobilov.

Po predvidevanju vodstva družbe bodo letos pri prodaji zanesljivo presegli mejo 500 tisoč prodanih avtomobilov.

Ne spreglejte