Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
17. 9. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2016 Opel električni avtomobili Volkswagen

Sobota, 17. 9. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Je to ključni avtomobil Volkswagnove prihodnosti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Največji evropski proizvajalec avtomobilov Volkswagen razkriva prvi fotografiji svojega novega avtomobila, s katerim nameravajo čez dve leti veliko resneje vstopiti na trg električnih vozil. Avtomobil z dimenzijami golfa in dosegom okrog 400 kilometrov, bo prišel vsaj leto pozneje od primerljivega avtomobila Opla in tudi Tesle.

Pri Volkswagnu napovedujejo, da bo električna študija tako revolucionarna, kot je bil pred 70 let njihov originalni beetle oziroma "hrošč". | Foto: Volkswagen Pri Volkswagnu napovedujejo, da bo električna študija tako revolucionarna, kot je bil pred 70 let njihov originalni beetle oziroma "hrošč". Foto: Volkswagen

Natančno leto dni mineva od izbruha afere z dizelskimi motorji, ki je dodobra pretresla največjega evropskega in drugega največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov, in tudi celotno evropsko avtomobilsko industrijo. Leto dni pozneje Volkswagen noče preveč govoriti o dizelskih motorjih – ti so sicer še vedno ena najbolj priljubljenih izbir pri novih modelih, kakršen je bil letos tiguan – temveč v ospredje postavlja elektriko.

Nova platforma MBE za serijo električnih avtomobilov iz Wolfsburga

Konec meseca bodo na avtomobilskem salonu v Parizu predstavili študijo električnega avtomobila, ki bo dokaj podobna končni serijski različici, dimenzijsko pa bo avtomobil malo manjši od golfa. Pri Volkswagnu so zdaj objavili prvi dve napovedni skici vozila, ki kažeta oblikovalsko drugačen pristop od ostalih klasičnih avtomobilov podjetja iz Wolfsburga. Avtomobil bo tudi kot prvi serijsko vozilo nastal na Volkswagnovi novi prilagodljivi platformi z oznako MBE, ki bo namenjena prav električnim avtomobilom.

Študija električnega avtomobila, ki pa bo že zelo blizu serijski različici, bo dimenzijsko podobna golfu. | Foto: Volkswagen Študija električnega avtomobila, ki pa bo že zelo blizu serijski različici, bo dimenzijsko podobna golfu. Foto: Volkswagen

Dimenzijsko podoben golfu, a z večjim prtljažnikom in nižjim težiščem

Nemci podrobnejših informacij o avtomobilu še niso razkrili. Kot je nedavno povedal za nemški časnik Handelsblatt predsednik znamke Herbert Diess, bo imel prtljažnik na ravni velikosti tistega iz passata, doseg z enim polnjenjem okrog 400 kilometrov in v dno postavljene baterije. Do leta 2025 želijo prek vseh svojih 12 znamk v koncernu predstaviti 30 električnih avtomobilov in takrat letno prodati že od dva do tri milijone električnih vozil.

Volkswagen trenutno sicer že prodaja električnega e-golfa in e-upa, ki pa sta letos v prvi polovici leta oba zabeležila precejšen padec prodaje. Pri obeh vozilih gre sicer iz vidika uporabnosti za še ne vsakdanjo rešitev (počasno polnjenje, relativno majhen doseg …). Kot že rečeno, bodo naslednji električni avtomobili Volkswagna izhajali iz povsem nove platforme.

Volkswagen bo s študijo predstavil tudi svojo novo platformo električnih vozil z imenom MBE. | Foto: Volkswagen Volkswagen bo s študijo predstavil tudi svojo novo platformo električnih vozil z imenom MBE. Foto: Volkswagen

Zelo resen avtomobil za salon v Parizu napoveduje tudi Opel z novo ampero-e. | Foto: Opel Zelo resen avtomobil za salon v Parizu napoveduje tudi Opel z novo ampero-e. Foto: Opel Opel bo Volkswagen vendarle prehitel po desni …

Očitno bo letošnji pariški avtomobilski salon predstavljal pomembno točko preloma pri uvajanju električne mobilnosti. Poleg Volkswagna bo tudi Opel kot drugi velikoserijski proizvajalec avtomobilov ponudil resno in vsakdanjo uporaben avtomobil.

Oplova ampera-e bo imela podobne zmogljivosti, kot jih bo napovedala Volkswagnova študija. Opel bo električni avtomobil sicer začel prodajati že naslednje leto, Volkswagen pa ga bo na ceste predvidoma poslal čez dve leti. Takrat bodo na ceste predvidoma začeli prihajati tudi prvi primerki električne tesle 3.

Ne spreglejte