Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 10. 2015,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jaguar Športni Avtomoto

Nedelja, 18. 10. 2015, 9.11

8 let

Jaguar XF – velika mačka Slovence nagovarja s ceno in prestižem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jaguar XF, srednje velika limuzina te znamke, pooseblja vse, za kar pri JLR menijo, da Jaguar mora biti in predstavljati, od videza do tehnike. 2. generacija tega modela je v Sloveniji že na prodaj.

Najlažji med tekmeci in z izjemno aerodinamiko

O novem XF že nekaj časa vemo najpomembnejše: da je njegova masa predvsem zaradi karoserije, izdelane pretežno iz aluminija, za 190 kilogramov manjša kot pri prejšnji generaciji; da je od prve generacije nižji za 3 in krajši za 7 milimetrov, njegova medosna razdalja pa daljša za 51 milimetrov, kar je dalo znotraj več prostora potnikom zadnje klopi; in da znaša njegov količnik upora zraka le 0,26 (prej 0,29), kar pomeni, da je to najbolj aerodinamičen jaguar do zdaj. Poleg tega je novi XF, ki je seveda naslednik starega XF, zavzel nekoliko višje mesto med manjšim XE ter večjim XJ. Se pravi, da se je s svojo vsebino nekoliko oddaljil od XE ter približal XJ.

Slika govori sama za sebe, a morda velja opozoriti na za kar 66 milimetrov krajši previs prek prednjih koles, kar je eden ključnih oblikovalskih elementov pri določanju dinamičnosti bočnega videza in kar sodobno pogonsko zasnovani (motor spredaj, prečno, pogon spredaj) avtomobili težko dosežejo.

Jasno, XF je gnan zadaj, s čimer ostaja klasičen športen avtomobil, pri Jaguar Land Roverju pa ponujajo tudi XF s 4-kolesnim pogonom, a (žal) le v kombinaciji z najzmogljivejšim motorjem.

Več prostora potnikom na zadnji klopi – zdaj najboljši v razredu

Ker danes športnost pomeni dosti manj odrekanja kot pred kakim desetletjem, so XF uspeli znotraj povečati: zadaj je za 24 milimetrov več kolenskega prostora in za 27 milimetrov več za glavo, s tem pa naj bi bil najboljši med tekmeci.

Pa vendar so glavne odlike notranjosti tudi tega jaguarja počutje, kakovost izdelave in prestižni materiali. Velja pa tudi, da oblika notranjosti dosti bolj deli okuse ljudi kot zunanjost novega XF.

Novim časom je prilagojena tudi oprema XF – predvsem glede povezljivosti, a tudi z asistenčnimi ter varnostnimi sistemi, ki jih danes pričakujemo v tako prestižnih avtomobilih, če že ne celo v cenejših: prepoznavanje prometnih znakov, inteligenten omejevalnik hitrosti (glede na informacijo o omejitvi hitrosti), sistem za preprečitev nenamernega zapuščanja prometnega pasu, sistem samodejnega zaviranja v sili, radarski tempomat, projicirni zaslon (HUD) in podobno.

Od prestiža k športnosti – kombinacija v slogu divje mačke

Za razliko od številnih znamk pri Jaguarju od samega začetka snujejo in izdelujejo izključno športne avtomobile, tudi če gre za 4-vratne limuzine. In takšen je tudi novi XF: s prednjimi dvojnimi vodili ter z zadnjo večvodilsko premo (zdaj je podvozje bolj športno togo kot doslej) in z električno (do zdaj hidravlično) ojačanim volanskim servom pravijo, da ohranja vodilno vlogo pri legi na cesti in krmiljenju.

Podobno je z motorno ponudbo, ki obsega stroje z močjo od (dizelskih) 120 do (bencinskih) 280 kilovatov ter z navorom od 340 do 700(!) njutonmetrov. Vse naj bi odlikovali prožnost in učinkovitost, pri čemer je najnižja vrednost izpusta ogljikovega dioksida zgolj (rekordne za ta razred) 104 grame na kilometer. Menjalniki so zvečine samodejni z 8 prestavami, le pri 2-litrskem dizlu je menjalnik lahko tudi 6-stopenjski ročni.

Ob upoštevanju popusta stane najcenejši "le" 36.900 evrov

Kupcu je XF na voljo v 5 osnovnih paketih opreme; poleg osnovnega še dva bolj športno in dva bolj prestižno naravnana. Tako je v slovenskem uradnem ceniku kar 33 osnovnih različic (motor, menjalnik, pogon, oprema), cene pa se prično pri 42.900 (20d E-perforamnce pure) in končajo pri 81.800 (35t AWD S) evrih.

Po vse bolj uveljavljenem slovenskem zgledu cenovne politike so tudi pri slovenskem zastopniku za Jaguar pripravili promocijski popust v višini 6.000 evrov, s tem pa lahko kupec odpelje XF že za privlačnih 36.900 evrov. Seveda pa za to ceno najbrž (še) ni tisti jaguar, kakršnega si predstavljamo, predvsem pa nima večine zgoraj opisanih poslastic.

Kakorkoli že, po napovedih zastopnika naj bi v Sloveniji vsako leto 22 srečneževo dpeljalo novi XF v svojo garažo.

Ne spreglejte