Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
27. 2. 2022,
13.21

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

Švedska reli

Nedelja, 27. 2. 2022, 13.21

2 leti, 1 mesec

Izjemne hitrosti na reliju za SP po Švedski

Izjemni posnetki: tako hitro niso vozili že 20 let #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Reli Švedska | Do zmage tudi po zraku. Kalle Rovanpera in sovoznik Jonne Halttunen (toyota yaris WRC) sta z zmago na Švedskem prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Njegova končna povprečna hitrost je bila 121,9 kilometra na uro, na eni preizkušnji pa je presegel tudi povprečje 140 kilometrov na uro.  | Foto Red Bull

Do zmage tudi po zraku. Kalle Rovanpera in sovoznik Jonne Halttunen (toyota yaris WRC) sta z zmago na Švedskem prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Njegova končna povprečna hitrost je bila 121,9 kilometra na uro, na eni preizkušnji pa je presegel tudi povprečje 140 kilometrov na uro.

Foto: Red Bull

Trije vozniki so na reliju po Švedski na posamezni hitrostni preizkušnji presegli povprečje 140 kilometrov na uro, kar se je zgodilo prvič po 20 letih. Kljub temu se je reli komaj uvrstil med dvajseterico najhitrejših relijev vseh časov.

Švedski reli za svetovno prvenstvo se je letos preselil iz Karlstadta mnogo severneje, in sicer v okolico mesta Umea. Ta leži 600 kilometrov severno od Stockholma in 400 kilometrov pod mejo arktičnega kroga. Prave idilične razmere so poskrbele za napet in izjemno hiter reli. Čeprav je to edini pravi zimski reli in poteka po snegu ter ledu, prav na Švedskem tradicionalno vidimo enega najhitrejših relijev leta. Z vidika povprečnih hitrosti ga prekaša le še poletni makadamski reli po Finski.

Ta konec tedna v okolici Umee sicer nismo videli najhitrejšega relija svetovnega prvenstva vseh časov, zato pa so izstopale povprečne hitrosti na nekaterih preizkušnjah.

Pogoji za dirkanje so bili letos na Švedskem zares idilični. | Foto: Red Bull Pogoji za dirkanje so bili letos na Švedskem zares idilični. Foto: Red Bull Trije prek povprečja 140 kilometrov na uro

Danes zjutraj je na 16. hitrostni preizkušnji Kalle Rovanpera (Toyota) kot prvi ta konec tedna presegel povprečno hitrost 140 kilometrov na uro. Zadnjič se je to zgodilo leta 2000 (Didier Auriol, seat cordoba WRC), pa še to na zelo specifičnem reliju Safari v Keniji. Zunaj Afrike so povprečje 140 kilometrov na uro zadnjič presegli leta 1992 v Argentini (Carlos Sainz, toyota celica). Mednarodna avtomobilska zveza FIA je pozneje tudi uvedla omejitve, ki so organizatorje prisilili, da so z umetnimi šikanami znižali povprečne hitrosti in teoretično pazili na varnost tekmovalnih posadk.

Toda dolgim ravnim odsekom na Švedskem niso bili kos. Na osemnajsti preizkušnji je Esapekka Lappi (Toyota) najprej vozil s povprečno hitrostjo 140,88 kilometra na uro, tik za njim pa je dosežek izboljšal še Thierry Neuville (Hyundai). Njegova dosežena hitrost, ki je postala rekord tega relija, je bila 141,08 kilometra na uro.

Ponovil zmago očeta, takrat je bil star šele štiri mesece

Zmagovalec relija je postal Kalle Rovanpera (Toyota), ki je vodil večino relija in se v soboto z nekaj odličnimi časi uspel odlepiti od sicer izenačene konkurence. Rovanpera je z zmago prevzel vodstvo v skupnem seštevku letošnjega svetovnega prvenstva. Z zmago na Švedskem je ponovil uspeh očeta Harrija, ki je švedski reli s peugeotom 206 WRC dobil leta 2001 – mali Kale je bil takrat star komaj štiri mesece. To je za Rovanpero tretja zmaga za svetovno prvenstvo, prvi dve je lani osvojil v Estoniji in Grčiji. Komaj 21-letni Finec je tudi najmlajši zmagovalec relija za svetovno prvenstvo.

Na Švedskem je imel pred konkurenco 22 sekund prednosti, še najbližje sta mu prišla Neuville (Hyundai) in Lappi (Toyota). Osmoljenci relija so Elfyn Evans (Toyota, odstop po napaki), Ott Tanak (Hyundai, tehnične težave) in Craig Breen (M-Sport Ford, napaka). Svetovno prvenstvo se bo od 21. do 24. aprila nadaljevalo z asfaltnim relijem na Hrvaškem.

WRC Croatia
Avtomoto Prve podrobnosti: hrvaški šov letos tudi blizu Gruškovja

 

Thierry Neuville (Hyundai) na postavil najvišjo povprečno hitrost na posamezni hitrostni preizkušnji. Najvišje povprečje je bilo 141,08 kilometra na uro. | Foto: Red Bull Thierry Neuville (Hyundai) na postavil najvišjo povprečno hitrost na posamezni hitrostni preizkušnji. Najvišje povprečje je bilo 141,08 kilometra na uro. Foto: Red Bull

Najhitrejši reliji na Finskem in Švedskem

Najhitrejši reli svetovnega prvenstva sicer ostaja izvedba relija po Finski iz leta 2016, ko je zmagovalec Kris Meeke (Citroen) vozil s povprečno hitrostjo 126,62 kilometra na uro. Zelo blizu temu dosežku je bil leto pozneje tudi Lappi (Toyota). Na Švedskem smo najhitrejši reli videli leta 2020, ko je imel zmagovalec Elfyn Evans (Toyota) povprečno hitrost več kot 124 kilometrov na uro.

Med tridesetimi najhitrejšimi reliji sicer vidimo le Finsko, Švedsko in Kenijo, pa tudi lanski zimski reli Artic na Finskem, eno izvedbo relija v Argentini in dva relija po Poljski.  

In najpočasnejši v prvih 50 letih uradnega svetovnega prvenstva? Leta 1973 je bila povprečna hitrost zmagovalca relija San Remo, to je bil Jean-Luc Therier (renault alpine A110), le 44 kilometrov na uro.

Deset najhitrejših relijev v SP:

 

Povpr. hitrost

Voznik

Dirkalnik

Finska 2016

126,62 km/h

Kris Meeke

Citroen DS3 WRC

Finska 2017

126,16 km/h

Esapekka Lappi

Toyota Yaris WRC

Finska 2015

125,44 km/h

Jari-Matti Latvala

VW Polo WRC

Švedska 2020

124,28 km/h

Elfyn Evans

Toyota Yaris WRC

Finska 2021

123,73 km/h

Elfyn Evans

Toyota Yaris WRC

Finska 2012

122,89 km/h

Sebastien Loeb

Citroen DS3 WRC

Finska 2010

122,80 km/h

Jari-Matti Latvala

Ford Focus WRC 09

Finska 2018

122,57 km/h

Ott Tanak

Toyota Yaris WRC

Finska 2005

122,49 km/h

Marcus Gronholm

Peugeot 307 WRC

Finska 2019

122,48 km/h

Ott Tanak

Toyota Yaris WRC

Snežne bankine nudijo voznikom tudi nekaj pomoči, a kaj hitro lahko dirkalnik tudi posrkajo vanje. | Foto: Red Bull Snežne bankine nudijo voznikom tudi nekaj pomoči, a kaj hitro lahko dirkalnik tudi posrkajo vanje. Foto: Red Bull Vsaka pnevmatika s 384 žebljički

Odličen oprijem na snegu in ledu je zasluga posebnih pnevmatik z žebljički. Te pnevmatike so tudi mnogo ožje, kar zagotavlja boljši oprijem. Tovarniške specialke razreda Rally1 so bile na Švedskem opremljene s pnevmatikami dimenzij 205 65 R15. Pnevmatika je torej široka le 205 milimetrov.

Uradni dobavitelj pnevmatik za svetovno prvenstvo je Pirelli. Ti so na Švedsko pripeljali okrog 1.400 pnevmatik, od tega je bilo 1.200 pnevmatik sottozero ice J1B namenjenih najhitrejšim dirkalnikom razreda Rally1 in Rally2. Vsaka pnevmatika je imela 384 že v tovarni s posebnim patentiranim postopkom vulkaniziranja vgrajenih žebljičkov iz tungstena. Najhitrejši tovarniški vozniki so imeli za celoten reli na voljo do 26 pnevmatik.

 

Ne spreglejte