Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 2. 2022,
7.46

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

WRC Croatia 2022 WRC 2022 reli

Torek, 22. 2. 2022, 7.46

2 leti, 2 meseca

Croatia WRC 2022

Prve podrobnosti: hrvaški šov letos tudi blizu Gruškovja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
WRC Croatia | Trasa hrvaškega relija bo tudi letos zelo atraktivna. Uvodne preizkušnje pri Plešivici, kjer je lani dirkalnik tako razbil mladi Kalle Rovanpera (Toyota), letos ne bo več v sporedu.  | Foto Red Bull

Trasa hrvaškega relija bo tudi letos zelo atraktivna. Uvodne preizkušnje pri Plešivici, kjer je lani dirkalnik tako razbil mladi Kalle Rovanpera (Toyota), letos ne bo več v sporedu.

Foto: Red Bull

Organizatorji hrvaškega relija za svetovno prvenstvo so objavili okvirno traso letošnjega spektakla, ki bo spet prišel v neposredno bližino Slovenije. Novost hitrostni preizkušnji pri Plataku nad Reko in pri mejnem prehodu Gruškovje.

Ta konec tedna se bo svetovno prvenstvo v reliju nadaljevalo na Švedskem, konec aprila pa tretja preizkušnja sledi na Hrvaškem. Reli, ki je bil lani velika uspešnica, bo potekal od 21. do 24. aprila. Ob trasi relija bi bilo lahko vsaj pol milijona obiskovalcev.

Reli je že lani zaznamovalo veliko raznovrstnih odsekov. | Foto: Gregor Pavšič Reli je že lani zaznamovalo veliko raznovrstnih odsekov. Foto: Gregor Pavšič Nič več prek Sljemena, slovo tudi za lani razburljivo uvodno preizkušnjo

Trasa relija bo večinoma podobna lanski. Zaradi okoljevarstvenih vprašanj so iz nje umaknili preizkušnjo Sljeme, ki je bila lani najdaljša na celotnem reliju. Prav tako ni več preizkušnje Plešivica, ki je lani začela reli in je na njenem drsečem asfaltu avtomobil razbil takrat vodilni v SP Kalle Rovanpera (Toyota).

Reli se bo že prvi dan začel s dvema zahtevnima preizkušnjama v neposredni bližini Slovenije. To sta preizkušnji Mali Lipovec–Grdanjci in Stojdraga–Gornja vas, ki potekata blizu Bregane oziroma Budinjaka. Prvi tekmovalni dan sicer vsebuje že od lani znane preizkušnje v okolici Jastrebarskega.

Reli bo dolg več kot 1.600 kilometrov in peljal bo tudi skozi zelo slikovite kraje.  | Foto: WRC Croatia Reli bo dolg več kot 1.600 kilometrov in peljal bo tudi skozi zelo slikovite kraje. Foto: WRC Croatia

Novost Platak in preizkušnja pri Gruškovju

Drugi dan bo novost hitrostna preizkušnja proti smučišču Platak nad Reko. Dolga bo 15,8 kilometra, vozili pa so jo v nasprotni smeri že pred desetimi leti na takratnem hrvaškem reliju za evropsko prvenstvo. Zadnji dan bo novost preizkušnja med Trakošćanom in Vrbnim, ki bo potekala v neposredni bližini mejnega prehoda Gruškovje. Zadnje dejanje bo nato spet preizkušnja v Kumrovcu, kjer je lani odločitev o zmagovalcu padla v dobesedno zadnjem ovinku relija.

Hrvaški reli za svetovno prvenstvo bo v celoti dolg 1.648 kilometrov, od tega bo 20 hitrostnih preizkušenj dolgih 291 kilometrov. V tekmovalnem smislu bo najdaljši prvi dan, skupaj z etapami – predvsem zaradi nove preizkušnje nad Reko – pa drugi dan. Takrat bodo posadke skupno prevozile 773 kilometrov.
Ne spreglejte