SiolNET. Avtomoto Novice
1,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Irci tudi uradno: tako prihodnost so napovedali bencinu in dizlu

1,46

termometer

izpušni sistem dizel
Klasičnim pogonom na fosilna goriva se na Irskem slabo piše. Leta 2030 nameravajo prepovedati prodajo novih vozil z bencinskimi in dizelskimi motorji. Foto: Reuters

Irci nameravajo leta 2030 prepovedati prodajo novih avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem, prodajni rezultati leta 2019 pa še zdaleč ne sledijo tako ambiciozni strategiji.

Nissan leaf Avtomoto Država čaka pomoč voznikov: ste pripravljeni na veliko spremembo?

Na Irskem so lani prodali 117 tisoč novih osebnih avtomobilov, kar je bilo skoraj sedem odstotkov (6,8 odstotka) manj kot leta 2018. Ob tem so prodali še 25.447 lahkih gospodarskih vozil. Tudi na Irskem je naraslo število prodanih rabljenih vozil. Lani so tako uvozili skoraj 114 tisoč rabljenih avtomobilov, kar je bilo 13 odstotkov več kot leta 2018.

Za razliko od mnogih evropskih trgov ima na Irskem še vedno velik prodajni delež dizelski motor. Lani je tako predstavljal kar 47 odstotkov pri vseh novih avtomobilih. Delež novih avtomobilov z bencinskim motorjem je bil 41-odstoten.

Električni avtomobili imajo na Irskem triodstotni delež

Ircem je uspelo prodati 3.444 povsem električnih avtomobilov. Predlani so jih prodali zgolj 1.233, s tem bistvenim porastom pa se je delež novih električnih vozil povečal na tri odstotke.

Tak delež je za evropske razmere sicer dober, bo pa skrbel irske politike. Čeprav je bila ponudba na trgu električnih avtomobilov lani še zelo omejena in prihaja letos na trg nekaj mnogo bolj konkurenčnih avtomobilov, imajo Irci z elektrificiranimi pogoni precej višje ambicije.

Najbolje prodajani avtomobil leta 2019 na Irskem je bila toyota corolla, sledili so hyundai tucson, nissan qashqai, volkswagen tiguan in škoda octavia. Med znamkami so bili na vrhu Volkswagen, Toyota, Hyundai, Ford in Škoda. Najbolje prodajani avtomobil leta 2019 na Irskem je bila toyota corolla, sledili so hyundai tucson, nissan qashqai, volkswagen tiguan in škoda octavia. Med znamkami so bili na vrhu Volkswagen, Toyota, Hyundai, Ford in Škoda. Foto: Gregor Pavšič

Prima Avtomoto Konec dizla? Ob teh podatkih premislite še enkrat.

Osnutek zakona je objavljen: po letu 2030 nič več prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov

Irski minister za okoljske ukrepe Richard Bruton je namreč sestavil osnutek novega zakona za omejitev prodaje novih avtomobilov s konvencionalnimi motorji po letu 2030.

Na Irskem takrat predvidoma ne bo mogoče več kupiti novega avtomobila z bencinskim ali dizelskim motorjem, po letu 2045 pa za take avtomobile ne bodo več izdajali dovoljenj za vožnjo. Do leta 2050 želijo Irci (v primerjavi z letom 1990) zmanjšati izpust CO2 v prometu, gradbeništvu in pridobivanju električne energije za 80 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin