SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inteligentni prometni sistem za izboljšanje varnosti na železniških prehodih

2

termometer

Za varnejša transportna omrežja se proizvajalci avtomobilov ukvarjajo s komunikacijskimi sistemi, ki uporabljajo brezžično tehnologijo za izmenjavo informacij med vozilom in infrastrukturo.

To so semaforji, označbe za cestna dela, križišča in stop znaki. Ekipa strokovnjakov z melbournske univerze v Avstraliji se trudi razviti sistem, ki bi omogočal komunikacijo me vlaki in avtomobili.

Pasivna varnost na železniških prehodih, kot so utripajoče luči, zapornice in Andrejev križ, so sicer cenejša in uveljavljena rešitev, vendar pa v primeru slabe vidljivosti in voznikove utrujenosti pogosto spregledana. Posledice tega so najpogosteje nesreče s smrtnim izidom.

Aktivni opozorilni sistemi, ki jih še razvijajo in bi delovali prek povezovanja avtomobila z avtomobilom in avtomobila z infrastrukturo, so sicer dražji za uporabo in vzdrževanje, vendar si od njih obetajo, da bi zmanjšali število nesreč.

Tak inteligentni opozorilni sistem bi bil kombinacija GPS-a in zvez namenskega kratkega dosega (DSRC), prek brezžične tehnologije pa bi vzpostavil brezžično povezavo med vlaki in vozili, ki bi se približevala železniškemu prehodu. Sistem bi bil zasnovan tako, da bi zaznal možnost trčenj in bi voznika avtomobila prek avdio-vizualnih opozoril opomnil, da se vlak približuje prehodu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin