Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 9. 2013,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Infiniti Terenski Avtomoto

Torek, 10. 9. 2013, 13.28

8 let

Infiniti Q30 – za zdaj tipanje, napad na Evropo leta 2018

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Infiniti predstavlja študijo premium križanca Q30, s katerim se začenja dolgoročni napad na evropski trg. Jim bo uspelo do leta 2020 več kot podvojiti globalno prodajo?

Najprej ZDA, nato Kitajska, leta 2018 še Evropa

Infinitijev model Q30 je dejansko le prvi korak proti izdatnejši prisotnosti japonske prestižne znamke na evropskem avtomobilskem trgu. Infiniti danes globalno proda 200 tisoč avtomobilov letno, do leta 2020 pa bi radi to številko dvignili na 500 tisoč. Toda Japonci se bodo najprej usmerili v izboljšanje prodaje na svojem glavnem trgu v ZDA, s tamkajšnjimi dobički pa bodo financirali tudi preboj na Kitajsko.

Šele takrat, predvidoma okrog leta 2018, se bo Infiniti usmeril tudi v tradicionalni evropski trg. Ni slučaj, da se Infinitijeva zgodba o preboju proti Evropi odvija prav s tem modelom, saj so SUV-ji poslovno najbolj uspešni avtomobili skoraj na vseh trgih.

Prek svojega lastnika Nissana bodo poskušali izkoristili sodelovanje z Mercedes-Benzom, ki je z razredom A ponudil tudi platformo novega križanca Q30.

Infiniti namreč bolj kot kratkoročna prodaja zanima graditev zaželene blagovne znamke, zato tudi vlagajo v sodelovanje z Red Bullovo ekipo v svetovnem prvenstvu formule ena, napovedali pa so tudi lastno prestižno limuzino kot odgovor napovedani kupejevski različici novega mercedes-benza razred S.

Japonci bi lahko pripravili tudi tekmeca klasičnemu razredu S, z lastnim športnim oddelkom pa bi radi odgovorili tudi izdelkom Mercedes-Benzovega AMG-ja.

Glavni tekmeci? BMW X3, audi Q5, jaguar C-X75 …

Študija Q30 je napoved skrbi za današnjo mlajšo generacijo, ki naj bi po njihovih predvidevanjih v prihodnosti predstavljala 80 odstotkov kupcev premium vozil. Avtomobil oblikovno povzema nekatere Infinitijeve študije, oblikovno pa v enem vozilu združuje tako poteze kupeja, križanca kot kombilimuzine.

Neposredni tekmeci? V prvi vrsti nemški premium športni terenci, še posebej audi Q5, BMW X3, zdaj moramo med njih vendarle šteti tudi novega jaguarja C-X75.

Infiniti bo novega Q30 izdeloval v tovarni v Sunderlandu v Veliki Britaniji, letos jeseni pa bodo začeli v Evropi prodajati tudi večjega Q50.

Ne spreglejte