SiolNET. Avtomoto Novice
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Infiniti QX50: prvi velikoserijski avtomobil z motorjem s spremenljivo kompresijo

3,03

termometer

 | Foto: Infiniti
Foto: Infiniti

Infiniti je predstavil model QX50 z vgrajenim prvim velikoserijskim motorjem, ki kompresijsko razmerje zvezno spreminja glede na zahteve voznika. Takšen motor prinaša zmogljivosti šestvaljnikov, vendar ponuja bistveno manjšo porabo goriva in večjo učinkovitost.

Nova arhitektura, večje dimenzije in nov motor

Veliki SUV se je preselil na povsem novo arhitekturo in s tem kot prvi model pridobil nov dvolitrski štirivaljni agregat VC-Turbo, ki lahko zvezno spreminja kompresijsko razmerje od 8:1 (izboljšana zmogljivost motorja) do 14:1 (izboljšana varčnost motorja). Posebnež med motorji ima 200 kilovatov, 380 njutonmetrov navora in je v primerjavi s šestvaljnikom, ki je bil vgrajen v prejšnjo generacijo, za 35 odstotkov učinkovitejši. Za prenos navora na sprednji kolesni par ali štirikolesni pogon uporablja neskončnostopenjski samodejni menjalnik CVT. QX50 s tem motorjem do stotice potrebuje 6,3 sekunde in doseže maksimalno hitrost 230 kilometrov na uro.

Zoperstavil bi se rad audiju Q5 in BMW X3

Zaradi nove arhitekture so inženirji izkoristili vsak prost centimeter in znatno povečali prostornost potniške kabine. Z izdatnimi dimenzijami naj bi ponujal več prostora kot dva največja tekmeca audi Q5 in BMW X3. Z 895 litri prtljažnega prostora in 1.048 litri, ko je podrta zadnja klop, bo nagovarjal tudi družine, ki potrebujejo velik prtljažni prostor.

Za boljše vozne lastnosti poskrbi 23 odstotkov večja togost karoserije, hkrati pa k manjši povprečni porabi goriva pripomore aerodinamična zunanjost. Prvič je v QX50 na voljo Nissanov varnostni paket ProPilot Assist, ki prinaša osnovne funkcije avtonomne vožnje.

Infiniti QX50 je postal večji, preselil se je na novo arhitekturo in pridobil prvi velikoserijski bencinski agregat s spremenljivo kompresijo motorja. | Foto: Infiniti Infiniti QX50 je postal večji, preselil se je na novo arhitekturo in pridobil prvi velikoserijski bencinski agregat s spremenljivo kompresijo motorja. Foto: Infiniti

Mehanski sistem (ročičje), elektromotor in nadzorna elektronika

Zaradi zahteve po spremembi velikosti kompresijskega prostora je jasno, da bo morala biti rešitev mehanska. Motor, ki so ga poimenovali VC-Turbo, težavo reši z vzvodi od bata prek motorne gredi do močnega, učinkovitega in tiho delujočega elektromotorja, ki vse skupaj pomika.

Med dvema skrajnima legama, ki ju omogoča sistem vzvodov, sta kompresijski razmerji 8:1 in 14:1, motor pa - jasno - zvezno in hipno krmili elektronika v odvisnosti od položaja stopalke plina.

VC-T se po moči kosa s šestvaljniki, vendar je zaradi svojih unikatnih lastnosti bolj varčen in predvsem lažji. | Foto: Infiniti VC-T se po moči kosa s šestvaljniki, vendar je zaradi svojih unikatnih lastnosti bolj varčen in predvsem lažji. Foto: Infiniti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin