Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
3.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hyundai Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Sreda, 9. 9. 2015, 3.41

8 let

Hyundai tucson se po dobrem desetletju znova vrača na slovenske ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Druga generacija tucsona (če odmislimo ix35) prihaja k nam manj robata od prvenca in še bolj evropska od predhodnika ix35. Prinaša nove tehnologije in več uporabnosti v najširšem pomenu besede.

Izdelan v Evropi za Evropo

To je že kar ustaljeno geslo proizvajalcev z vzhoda, ki imajo velike ambicije na stari celini. Pri tucsonu to pomeni, da so ga tudi preizkušali v Evropi, da je manj terenski, osredotočen je na sprednji pogon, je bolj urban, prijazen do voznika in potnikov. To se nanaša na varnost, udobje in uporabnost v povezavi z novimi tehnologijami.

Bo zbral vseh pet zvezdic na NCAP?

Pričakovanja temeljijo na novi trdnostni zasnovi karoserije, elementih aktivne varnosti in asistenčnih sistemov. Tako je ESC podprt z aktivnim korigiranjem volana, sistem za preprečevanje naleta poleg vozil zaznava tudi pešce, o čemer je s prve vožnje že poročal naš urednik Jure Gregorčič.

Samodejnemu parkiranju je dodan nadzor pri izvozu iz boksa, kamere spremljajo mrtvi kot, opozarjajo na nenamerno menjavo prometnih pasov (tri nastavljive stopnje delovanja) in berejo nekatere prometne znake.

Za povrh jo tudi povoženi pešci odnesejo bolje, z manj polomljenimi rebri in poškodbami glave zaradi varnejšega aktivnega pokrova motorja, ki ob naletu ublaži udarec.

S kakovostjo meri na prestiž

Tako kot pri večjem santa feju je notranjost skrbno izdelana z uporabo izbranih materialov, dana je možnost ogrevanja in električnega pomika sprednjih sedežev, ogrevanja volanskega obroča, zadnja naslonjala so nastavljiva. Ostrešje lahko prekriva razsežno pomično sončno steklo.

Vrata enega od največjih prtljažnih prostorov v razredu je mogoče upravljati električno, na izbiro je celo samodejno prostoročno odpiranje s trisekundnim mencanjem za zadnjim odbijačem.

Novovgrajena navigacija TOM TOM uporablja osempalčni zaslon, posreduje tudi vremenske podatke (v tujini še prometne informacije) in opozarja na nagradna merjenja hitrosti. Naročnina je brezplačna celih sedem let.

Bogata vstopna oprema

Najcenejši trend zagotavlja popolno aktivno in pasivno varnost, lita platišča, strešni letvi, spojler in parkirne senzorje zadaj, "ledice" spredaj in zadaj, daljinsko centralno zaklepanje, klimatsko napravo, polno nastavljiv usnjen volanski obroč, po višini nastavljiv vozniški sedež, deljivo zadnjo klop, potovalni računalnik, radio s CD- in mp3-predvajalnikom, povezavo Bluetooth, električni pomik vseh stekel …

Še več serijske opreme

Premium, ki je še 1.800 evrov dražji, pomaga ohranjati prometni pas in bere prometne znake. Dežnemu senzorju je dodan odmrzovalnik brisalcev. Na samozatemnitvenem notranjem ogledalu se prikazuje kompas, na osrednji konzoli je osempalčni zaslon z navigacijo TOM TOM. Vgrajeno je boljše ozvočenje, ogrevani so tudi sedeži zadaj, klasično ročno zavoro nadomešča električna parkirna zavora. Solarnim sprednjim steklom in zatemnjenim zadnjim steklom so dodane kromirane popestritve in osvetlitvene lučke v ogledalih.

Impression je še 1.600 evrov dražji s pametnim ključem in gumbom za zagon, volanski obroč je ogrevan, sprednja sedeža pa električno pomična. Ta oprema ponuja tudi pametna prtljažna vrata. Ceno upravičujejo 19-palčna lita platišča, LED-žarometi in sistemi za aktivno pomoč pri parkiranju in izhodu s parkirnega mesta.

Kombinacije motorjev, menjalnikov in načinov pogona

Obe vrsti motorjev, dizelski in bencinski sta lahko povezani tako z ročnim, kot tudi 6-stopenjskim samodejnim in 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama. 7-stopenjski je od ročnega dražji od 1.650 do 2.050 evrov, odvisno od stopnje opreme. Za 6-stopenjsko avtomatiko pa znaša doplačilo od 2.400 do 2.900 evrov.

Razlika med obema bencinskima motorjema je 2.700 evrov, med dizelskima pa 2.000 evrov. Cenovna razlika pri izbiri štirikolesnega pogona (ni možno pri motorju 1,7 CRDi) znaša okoli 2.000 evrov, odvisno od različice.

Pri uvozniku pričakujejo največ zanimanja prav za motor 1,7 CRDi s sprednjim pogonom, ki z vstopno opremo stane 21.950 evrov. Cena je promocijska in velja do konca leta, sicer pa je najcenejši tucson 1,6 GDI trend na voljo za 19.990 evrov.

Ne spreglejte