Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
28. 9. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Natisni članek

Honda Družinski Avtomoto Športni Avtomoto Avtosalon Pariz 2016

Sreda, 28. 9. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Prva predstavitev nove generacije

Honda civic – bo uspešna tudi v Sloveniji?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

2

Honda civic - prve fotografije desete generacije | Foto Honda

Foto: Honda

Prve fotografije nove honde civic. Daljša, nižja, zunaj predrzna, znotraj zadržana in napolnjena z najsodobnejšimi varnostnimi pomagali. Prihaja z dvema novima bencinskima motorjema, njen cilj pa je premagati najboljše. Honda od tega avtomobila veliko pričakuje.

Razvit z mislijo na najboljše v golfovem razredu

Kot smo od Honde že vajeni, bo civic tudi tokrat še posebej ostrega videza. Poleg izrazite športnosti obljublja tudi večjo aerodinamično in prostorsko učinkovitost. | Foto: Honda Kot smo od Honde že vajeni, bo civic tudi tokrat še posebej ostrega videza. Poleg izrazite športnosti obljublja tudi večjo aerodinamično in prostorsko učinkovitost. Foto: Honda Silhueta ostaja prepoznavna, aerodinamični paket bo najučinkovitejši v segmentu kompaktnih kombilimuzin, k prepričljivejšemu nastopu pa bo pripomoglo tudi to, da je novi civic kar 13 centimetrov daljši, tri centimetre višji in dva centimetra širši od predhodnika.

Bistvo nove generacije pa je globlje od površinske izzivalnosti videza. Civic je v želji, da bi zadovoljil velika pričakovanja kupcev vozil tega segmenta, zgrajen na popolnoma novi platformi. Inženirji so se zgledovali po najboljših v spodnjem srednjem razredu in so prepričani, da je civic dovolj dober za boj z njimi.

Pri gradnji nove platforme so inženirji uporabili izbrane materiale in prilagodili tehnike izdelovanja osnovne strukture, ki je po novem 16 kilogramov lažja in za kar 52 odstotkov vzvojno čvrstejša. K temu rezultati prispeva tudi manjša razdalja med posameznimi vari - prej je bila razdalja med njimi do 45-milimetrska, zdaj pa je le še 20-milimetrska. | Foto: Honda Pri gradnji nove platforme so inženirji uporabili izbrane materiale in prilagodili tehnike izdelovanja osnovne strukture, ki je po novem 16 kilogramov lažja in za kar 52 odstotkov vzvojno čvrstejša. K temu rezultati prispeva tudi manjša razdalja med posameznimi vari - prej je bila razdalja med njimi do 45-milimetrska, zdaj pa je le še 20-milimetrska. Foto: Honda

Najbolj dinamičen civic do zdaj

Izboljšal se je tudi v vozniškem smislu. Novo vzmetenje (spredaj MacPherson, zadaj večvodilna prema), centimeter nižje težišče ter prej omenjena vzvojna togost strukture in karoserije prinašajo več športnosti, dodatna pozornost, namenjena blaženju, pa več udobja. Občutek športnosti bo večji, še preden bo voznik speljal – sedel bo namreč kar tri centimetre in pol nižje kot v prejšnjem civicu.

Nova turbobencinska motorja

Motorno paleto bo dopolnjeval odlični 1,6-litrski turbodizel - uglajen, tih in izredno varčen, kot smo poudarili v našem zadnjem testu civica devete generacije. | Foto: Honda Motorno paleto bo dopolnjeval odlični 1,6-litrski turbodizel - uglajen, tih in izredno varčen, kot smo poudarili v našem zadnjem testu civica devete generacije. Foto: Honda

Kombilimuzinski civic bo prvi Hondin model v Evropi z novima litrskima trivaljnikom in 1,5-litrskim štirivaljnikom. Obema bo pri dihanju pomagal turbinski polnilnik in oba bosta v izhodišču združena z ročnim šeststopenjskim menjalnikom.

Šibkejši od obeh bo razvil 129 "konjev" pri 5.500 vrtljajih in 200 njutonmetrov navora pri 2.250 vrtljajih. 80 odstotkov navora bo na voljo med 1.700 in 4.500 vrtljaji. Štirivaljnik bo nadomestil 1,8-litrskega predhodnika s 182 "konji". 240 njutonmetrov največjega navora bo na razpolago med 1.900 in 5.000 vrtljaji.

Lahko brexit vpliva na evropsko konkurenčnost civica?

Za Japonce bo novi civic tudi preizkus napovedanega odhoda Velike Britanije iz Evropske unije, saj avtomobil izdelujejo v Swindonu v Veliki Britaniji. Honda je v to tovarno vložila veliko sredstev, morebitni višji stroški pa bi lahko pod vprašaj postavili tudi cenovno konkurenčnost novega avtomobila za evropski trg.

Spet prostorski rekorder?

Honda civic - prve fotografije desete generacije | Foto: Honda Foto: Honda

Že civic devete generacije je veljal za prostorsko skrajno radodarnega – predvsem v drugi vrsti in prtljažniku. Novinec bo tudi zaradi tri centimetre daljšega medosja še prostornejši. Honda je še posebej ponosna na to, da bo kljub športnemu videzu tudi pregleden – dober primer je za skoraj centimeter stanjšan stebriček A, zaradi česar je vetrobransko steklo lahko najširše v segmentu.

Sicer pa bo prostora za ramena spredaj več za centimeter, zadaj pa za dva, prostora med sprednjima sedežema je več za tri centimetre, zadnji potniki pa bodo imeli za slabih deset centimetrov več prostora za stopala ter štiri centimetre in pol za kolena.

Če k tej enačbi prištejemo še 478-litrski prtljažnik in razmeroma široko, 112-centimetrsko nakladalno odprtino, velja, da bo civic ostal med najbolj uporabnimi in družinsko prijaznimi kombilimuzinami. | Foto: Honda Če k tej enačbi prištejemo še 478-litrski prtljažnik in razmeroma široko, 112-centimetrsko nakladalno odprtino, velja, da bo civic ostal med najbolj uporabnimi in družinsko prijaznimi kombilimuzinami. Foto: Honda

Kokpit

Navigacija bo Garminova, posodbljanje zemljevidov pa brezplačno prvih pet let po nakupu avtomobila. | Foto: Honda Navigacija bo Garminova, posodbljanje zemljevidov pa brezplačno prvih pet let po nakupu avtomobila. Foto: Honda

Armaturna plošča z vsemi pripadajočimi stikali je že na prvi pogled klasična predstavnica azijskega videnja idealnega delovnega okolja – preprosta, robustna in razmeroma pregledna.

Na vrhu armaturne plošče kraljuje vmesnik z zaslonom, občutljivim na dotik, popolnoma nova in digitalna bo lahko instrumentna plošča.

Civic se bo zaradi integracije tehnologij Appla CarPlay in Android Auto dobro razumel z večino pametnih telefonov, hišni vmesnik honda connect pa bo ponujal vse, kar voznik sodobnega avtomobila zahteva.

Honda zatrjuje, da je civic dvignil raven kakovosti kabine v vseh pogledih, med razvojem pa so ga na področju voznih lastnosti, uglajenosti in kakovosti kabine ves čas primerjali z najboljšimi, premijskimi predstavniki golfovega razreda. | Foto: Honda Honda zatrjuje, da je civic dvignil raven kakovosti kabine v vseh pogledih, med razvojem pa so ga na področju voznih lastnosti, uglajenosti in kakovosti kabine ves čas primerjali z najboljšimi, premijskimi predstavniki golfovega razreda. Foto: Honda

Eden najvarnejših avtomobilov segmenta

Seznam civicov pomagal (seveda vsa ne bodo serijska) je dolg. Polno opremljeni civici bodo varovali sistem samodejnega zaviranja v primeru nevarnosti trka, sistem preprečitve nenamerne zapustitve voznega pasu, sistem zadrževanja vozila na voznem pasu, prilagodljiv tempomat, sistem prepoznavanja prometnih znakov, sistem samodejnega upoštevanja omejitev hitrosti, opozorilnik za vozila v mrtvem kotu in sistem za preprečevanje trka med vzvratno vožnjo.

Ne spreglejte