Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gorivo

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 16.59

8 let

Gorivo spet cenejše, je smiselna naložba v kurilno olje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaradi višjih trošarin, ki jih je vlada sprejela na dopisni seji, se bodo ob polnoči cene pogonskih goriv spremenile le malenkostno. Pri 50-litrski posodi dizelskega goriva bo prihranek 50 centov.

Najbolj občutna pocenitev pri kurilnem olju

Liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina se bo opolnoči pocenil za 0,4 centa, zanj bo treba po novem odšteti 1,155 evra.

Liter 100-oktanskega bencina se bo pocenil za 0,2 centa, na 1,207 evra, cena dizelskega goriva pa se bo znižala za en cent, na 0,978 evra za liter.

Pri 50-litrski posodi dizelskega goriva bi tako jutri privarčevali pol evra, pri enaki količini 95-oktanskega bencinskega goriva pa le 20 centov.

Nekoliko bolj se bo pocenilo kurilno olje, v katerega vlada ni posegla: liter se bo pocenil za 1,9 centa, na 0,639 evra. Pri kurilnem olju gre izpostaviti, da bo vlada kmalu sprostila njegovo ceno na trgu in ta ne bo več omejena navzgor. Vsaj kratkoročno lahko pričakujemo dvig cen ponudnikov na bencinskih servisih. Ker lahko stanovanjska hiša za zimsko ogrevanje potrebuje tudi dva tisoč litrov kurilnega olja, že manjše razlike v ceni pomenijo precejšnje prihranke.

Višje trošarine mesečno v državno blagajno prinašajo slab milijon evrov več denarja

Kot je razvidno iz gradiva finančnega ministrstva za današnjo dopisno sejo vlade, je vlada s spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente zvišala trošarino za bencin z 0,50378 evra na liter na 0,50780 evra na liter, za plinsko olje za pogon pa z 0,41746 evra na liter na 0,42605 evra na liter.

Skupni finančni učinek ob predpostavki, da bo tako spremenjena trošarina veljala vse leto, je ocenjen na 982 milijonov evrov, kar je 11,6 milijona evrov več kot do zdaj. Na mesečni ravni bo torej ta sprememba pomenila za nekaj manj kot en milijon evrov več javnofinančnih prihodkov od trošarin od energentov kot do zdaj.

Ne spreglejte