Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2019,
10.23

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Natisni članek

Gasilci požar bmw i8 BMW

Četrtek, 28. 3. 2019, 10.23

5 let

Gasilska akcija: BMW i8 so potopili kar v vodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

BMW i8 požar | Zaradi povečane količine vgrajene elektronike in baterij so se gasilci bali ponovnega vžiga. BMW i8 so zato potopili v rezervoar z vodo. | Foto Brandweer Midden-en West-Brabant

Zaradi povečane količine vgrajene elektronike in baterij so se gasilci bali ponovnega vžiga. BMW i8 so zato potopili v rezervoar z vodo.

Foto: Brandweer Midden-en West-Brabant

BMW i8 je na začetku tedna na Nizozemskem zajel ogenj, zato so gasilci ta priključni hibrid zaradi nevarnosti ponovnega vžiga potopili kar v ogromen rezervoar z vodo. 

Bo takšno gašenje postalo praksa tudi drugod?

Preden so ta športni avtomobil v celoti potopili v vodo, so že zatrli ogenj, toda zaradi vgrajene elektronike, baterij in vnetljivih materialov niso želeli tvegati ponovnega vžiga. Zaradi varnosti so potem celoten avtomobil potopili in preprečili kasnejši samovžig tega priključnega hibrida.

Potem ko so i8 dvignili iz vode in postavili na cesto, so morali poskrbeti še za varno odtekanje vode. Vse tekočine so morali zajeti in jih primerno shraniti, saj je v njih zaradi elektrificiranega pogona nadpovprečno veliko strupenih snovi.

Se pa ob tem poraja vprašanje, ali bodo morali gasilci v primeru elektrificiranega avtomobila vedno izvesti takšen postopek. Po drugi strani se s takšnim posegom avtomobil v celoti uniči in se ga tako rekoč ne da več popraviti. V primeru ognja na enem delu avtomobila bi se slednjega še nekako dalo popraviti.

Potem ko so i8 spustili na trdna tla, so morali še ujeti vso vodo in jo zaradi povečanih koncentracij kislin in strupenih snovi primerno shraniti. | Foto: Brandweer Midden-en West-Brabant Potem ko so i8 spustili na trdna tla, so morali še ujeti vso vodo in jo zaradi povečanih koncentracij kislin in strupenih snovi primerno shraniti. Foto: Brandweer Midden-en West-Brabant

Ne spreglejte