Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 12. 2014,
9.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ferrari

Natisni članek

Torek, 9. 12. 2014, 9.16

8 let, 3 mesece

Francoski skedenj skrival zaklad: odkrili sto vozil, vrednih vsaj 15 milijonov evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Francoski zbiratelj je imel v lasti okrog 200 avtomobilov iz prve polovice prejšnjega stoletja, po bankrotu pa jih ni več obnavljal. Avtomobili iz njegovega skednja gredo zdaj na dražbo.

Ko je propadla lastnikova družba, starodobnikov ni mogel več obnavljati

Roger Bailon je bil bogati lastnik družbe za proizvodnjo tovornjakov za posebne naloge, ki je začel zbirati prestižne avtomobile. Imel jih je kar okrog 200, toda ko je zašel v finančne težave, jih je moral okrog 50 prodati. Ker mu je manjkalo denarja, ni mogel obnoviti preostalih vozil in ta so na njegovem posestvu v Franciji zadnjih 40 let propadala.

Avtomobilski lepotci se držijo zadnje življenjske bilke: v skednju ferrari california, bugatti, porsche, avtomobil egiptovskega kralja ...

Te avtomobile so naposled našli v zelo slabem stanju, zdaj pa jih bo dražbena hiša Artcurial poskušala prodati in jim tako vliti drugo življenje.

Med najdenimi avtomobili je bil v francoskem skednju največja zvezda ferrari 250 SWB california spider iz leta 1961, bugatti 57 ventoux, ekstravagantni kabriolet kralja Farouka iz Egipta, lagonda LG45, porsche 356, hispano suiza H6B, delahayesi in še mnogi drugi starodobni lepotci iz prve polovice prejšnjega stoletja. Veliko je tudi vozil z začetka francoske avtomobilske industrije, med njimi je najstarejši renault iz leta 1912.

"Ferrari je izdelal le 52 primerkov te californie, ki jo je oblikoval Pininfarina. Lastnik jo je kupil leta 1971, pred tem pa si ga je lastil tudi francoski igralec Alain Delon. Obstajajo fotografije njega in ferrarija, v katerem sedita tudi Jane Fonda in Shirley Maclaine," je po najdbi poln navdušenja razlagal Pierre Novikoff, specialist za motorna vozila pri Artcurialu.

Bodo za avtomobile iztržili 15 milijonov evrov?

Dražbo bodo organizirali februarja, za okrog 60 avtomobilov pa pri Artcurialu verjamejo, da jih lahko rešijo popolnega propada. S prodajo naj bi zanje iztržili okrog 15 milijonov evrov.

Ne spreglejte