Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
25. 6. 2015,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford Varna vožnja Družinski Avtomoto

Četrtek, 25. 6. 2015, 9.55

8 let

Ford voznikovo vidno polje razširja "okrog vogala"

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nepregledno križišče vselej predstavlja veliko tveganje za nastanek prometne nesreče. Ford bo zato širokokotno kamero vgradil v sprednjo masko vozila in vozniku omogočil pogled okrog vogala.

Zaradi nepreglednih prometnih pasti na evropskih cestah velikokrat poči

Vsa nepregledna križišča, pa denimo parkirišča in tudi razni privozi, odeti v žive meje, predstavljajo velik izziv za voznike. Speljati v križišče ali pa na cesto brez jasnega pregleda dogajanja oziroma brez prave vidljivosti pomeni tvegati. V tovrstnih nepreglednih prometnih pasteh pa so tudi pri razmeroma majhnih hitrostih lahko precej ogroženi najšibkejši udeleženci v prometu, pešci in kolesarji.

Podatki, ki jih beleži spletna stran European Road Safety Observatory v sklopu projekta Evropske komisije SafetyNet, kažejo, da je 19 odstotkov v prometnih nezgodah udeleženih voznikov kot vzrok nezgode navedlo ovirano preglednost.

Dodatno oko na nosu avtomobila

Fordovi inženirji so se odločili, da bodo nevarnim situacijam zaradi oviranega voznikovega pogleda naredili konec. Na nos svoji obeh velikih enoporstorcev S-maxa in galaxyja bodo v masko motorja vgradili 33 milimetrsko lečo, oko kamere z ločljivostjo enega megapiksla, ki bo vozniku vidno polje prek zajema žive slike razširila na kar 180-stopinjski zorni kot, kar pomeni, da bo kamera ponudila pogled v obe, levo in desno smer.

Z aktivacijo prek stikala bo voznik živo sliko s te kamere, ki je nameščena na strateškem mestu, kar se tiče vidljivosti, priklical na 8-palčni barvni zaslon občutljiv na dotik.

Bo tovrstna kamera res postala nepogrešljiv varnostni element avtomobila?

Da bodo vozniki ta novi pripomoček hitro prepoznali kot svojega nepogrešljivega varnostnega pomočnika, pa je prepričan Ronny Hause, inženir oddelka za elektronske asistenčne sisteme pri Fordu Evropa, ki je pri zasnovi tega sistema tesno sodeloval z inženirji onstran Atlantika.

"Nekateri vozniki se vsak dan soočajo z izzivom, kako se vključiti v promet s svojega dovoza. Podobno kot kamera za prikaz območja za vozilom je tudi naprej usmerjena kamera z deljenim prikazom ena od tehnologij, za katero se bodo ljudje kmalu spraševali, kako so lahko do zdaj vozili brez nje. S takšnimi težavami smo se že vsi srečali, poleg napornih nepreglednih križišč pa nam včasih pogled zastirajo tudi veje drevesa ali grmovje," pove inženir Ronny Hause, ki hkrati izpostavlja, da je tovrstna kamera zanesljiv pripomoček v vseh voznih pogojih, saj je prestala obsežna praktična testiranja:

"Od sončnega vzhoda do zahoda smo preizkušali kamero z deljenim prikazom na vseh vrstah cest, v vrvežu mestnih ulic in na območjih z veliko kolesarji in pešci. Celo v predorih in ozkih prehodih ter v vseh svetlobnih pogojih smo se želeli prepričati, da bo tehnologija ustrezno delovala, tudi če bo sonce svetilo neposredno v objektiv kamere."

Ne spreglejte