Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
13. 7. 2023,
7.43

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

ford fiesta Volkswagen Ford

Četrtek, 13. 7. 2023, 7.43

9 mesecev, 3 tedne

Ford fiesta

Ford: Volkswagnova fiesta ni izključena

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Volkswagen ID.2all | Volkswagnov koncept ID.2all, s katerega leta 2025 prihaja domnevno cenovno dostopen električni ID.2. | Foto Volkswagen

Volkswagnov koncept ID.2all, s katerega leta 2025 prihaja domnevno cenovno dostopen električni ID.2.

Foto: Volkswagen

Ford je prejšnji teden izdelal svojo zadnjo fiesto, za prihodnost pa ni izključena obuditev modela prek Volkswagnove električne platforme.

Prejšnji petek so pri Fordu po 47 letih izdelali še zadnji primerek fieste. S tem so v tovarni v Kölnu sprostili prostor za izdelavo novega explorerja, električnega športnega terenca, ki izhaja iz Volkswagnove električne platforme MEB. Na tej bo nastal še en električni športni terenec, ki bo domnevno nosil ime capri.

Ford fiesta vignale
Avtomoto Uradno iz Forda: v petek bodo izdelali še zadnjo fiesto

Martin Sander, vodja Forda v Evropi, je v pogovoru za Autonews Europe ni zanikal možnosti še nadaljnjih električnih avtomobilov s pomočjo platforme iz Wolfsburga. Sander priznava, da brez sodelovanja z Volkwagnom Ford še ne bi imel dostopnega električnega avtomobila z velikoserijskim potencialom. Mimogrede, pri Volkswagnu podobno pravijo za poltovornjak amarok. Brez sodelovanja s Fordovim rangerjem tudi amaroka preprosto ne bi bilo več.

Sander je tako pustil odprte možnosti, da bi fiesto v prihodnje obudili kot električni avtomobil na osnovi Volkswagnovega ID.2. Tega so za zdaj Nemci napovedali prek koncepta ID.2all.

Ford razvija lastno električno platformo

Vodstvo evropskega Forda pa vendarle poudarja, da dolgoročnost posla v Evropi ni osredotočena na Volkswagnovo platformo. Ford želi v ZDA razviti lastno visokotehnološko električno platformo in jo nato pripeljati v Evropo. Na tukajšnjem trgu nameravajo od leta 2030 prodajati le še električne osebne avtomobile, pri programu lahkih gospodarskih vozil pa bodo vsaj še nekaj časa po tem mejniku vztrajali s klasičnimi pogoni na osnovi termičnih motorjev.

 

Ne spreglejte