Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
7. 8. 2024,
6.17

Osveženo pred

2 uri, 48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,33
električni avtomobili polnilni kabel fiat grande panda Fiat

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 6.17

2 uri, 48 minut

Fiat grande panda

Fiat grande panda: avtomobil ima še eno zanimivo novost #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,33
Fiat grande panda | Prikaz v avtomobilu integriranega polnilnega kabla.  | Foto Fiat

Prikaz v avtomobilu integriranega polnilnega kabla.

Foto: Fiat

Fiat bo v novi grande pandi predstavil nov pristop k polnilnim kablom za električno različico, ki bodo integrirani v sprednji del avtomobila.

Polnilni kabli so neroden dodatek večine električnih avtomobilov. Vozniki s seboj navadno vozijo kabel tipa type 2, namenjen priključitvi na javne polnilnice. V manjšini so tisti avtomobili, kjer je mogoče kable pospraviti v dodatni sprednji prtljažnik – spredaj je načeloma prostora več, ker je motor manjši (ali je motor le zadaj), vendar take rešitve mnoge platforme ne omogočajo. Poleg tega se tak polnilni kabel v dežju, snegu ali umazaniji s ceste hitro umaže in ga je zato še toliko bolj nehvaležno spraviti v zadnji prtljažnik.

Pri Fiatu so z novo grande pando predstavili zanimivo rešitev. V sprednjem delu avtomobila se odpre loputa, iz katere je mogoče potegniti kabel in ga po uporabi tja tudi pospraviti nazaj. Polnilna moč tega kabla je 7,4 kilovata.

Ob tem še dodatni priključek za DC (in AC)

Ob tem ima grande panda tudi dodatni priključek na zadnjem delu avtomobila, kjer je mogoče avtomobil priključiti na hitre polnilnice tipa DC. Ker sprednji kabel vendarle ni videti skrajno dolg, bo morda treba prek dela priključka DC (standard CCS) pando občasno priključiti tudi na polnilnico AC. Medtem ko so kabli za polnjenje DC že integrirani v polnilnice, bo moral voznik tak kabel AC verjetno dokupiti.

Poleg električnega bo Fiat grande pando opremil tudi z blagohibridnim bencinskim pogonom, kar bo predvidoma predstavljalo večino prodaje.

Fiat grande panda | Foto: Fiat Foto: Fiat

Fiat grande panda | Foto: Fiat Foto: Fiat

Ne spreglejte