Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
5. 5. 2017,
10.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Ferrari

Petek, 5. 5. 2017, 10.12

6 let, 7 mesecev

Ferrari slavi rekordni dobiček: Kupci želijo najmočnejše in najdražje avtomobile

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Pri Ferrariju se veselijo velikega povpraševanja po njihovih najdražjih in najmočnejših avtomobilih z dvanajstvaljnimi motorji, s katerimi tudi največ zaslužijo. V prvih štirih mesecih so dobiček povečali za več kot tretjino.

Novi ferrari 812 superfast na avtomobilskem salonu v Ženevi | Foto: Reuters Novi ferrari 812 superfast na avtomobilskem salonu v Ženevi Foto: Reuters

Dobiček izhaja iz odlične prodaje ferrarijev s ceno več kot dva milijona evrov

Ferrarijev dobiček je v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasel za kar 36 odstotkov. Finančno poročilo kaže, da so Italijani v prvih štirih mesecih, pred obdavčitvijo in amortizacijo, zaslužili 242 milijonov evrov. Lani so v enakem obdobju zaslužili 178 milijonov evrov.

Precej višji dobiček je povezan s povpraševanjem po najdražjih modelih Ferrarija, kot je novi la ferrari aperta s ceno več kot dva milijona evrov. V Maranellu so prav tako izdelali posebne različice svojih modelov ob 70-letnici podjetja, spomladi pa so predstavili tudi novi model 812 superfast. Ta velja za ferrarija z najzmogljivejšim motorjem. Poganja ga 6,5-litrski motor V12, ki zmore slabih 800 "konjev" in zadošča za najvišjo hitrost 340 kilometrov na uro.

Video: Kaj zmore ferrari la ferrari aperta

Iskanje kompromisa med ekskluzivnostjo in povečano proizvodnjo

Predsednik znamke Sergio Marchionne išče kompromis med ekskluzivnostjo avtomobilov in povečano produktivnostjo tovarne. Marchionne vidi ekskluzivnost v modelih, kot je omenjeni la ferrari aperta – razprodan je bil že pred svetovno premiero na avtomobilskem salonu v Ženevi –, vseeno pa želi do leta 2020 povečati proizvodnjo ferrarijev na devet tisoč vozil letno. Letos jih bodo predvidoma izdelali okrog 8.400.

V enem letu je vrednost delnice zrasla za 86 odstotkov

Pri Ferrariju razkrivajo, da se je v prvem četrtletju povpraševanje po avtomobilih z motorjem V12 povečalo za 50 odstotkov, padlo pa je zanimanje za avtomobile z osemvaljnimi motorji.

Vrednost Ferrarijeve delnice je v zadnjem letu zrasla za 86 odstotkov, kar je vrednost Ferrarija povečalo na 13,6 milijarde evrov.

Ne spreglejte