Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2016,
19.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ferrari Športni Avtomoto Ekskluzivni Avtomoto

Torek, 9. 2. 2016, 19.14

8 let

Ferrari GTC4lusso – Ferrari s 690 "konji" za vsak dan, tudi pozimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pri Ferrariju marsikomu zastane dih - in razlogi za to so trdni. Nič drugače ne bo tokrat: s predstavitvijo novega "družinskega" 12-valjnega ferrarija bodo spet osrečili bogataše vseh starosti.

Ferrari za vse vozne pogoje in za vsak dan

Da ne zabredemo predaleč v zgodovino – ta se je za sodobne Ferrarijeve "grand tourerje" začela v začetku 70. let z modelom 365. Najbrž ni nikogar, ki ne bi poznal modela 456 z začetka 90. let, pa scagliettija in neposrednega predhodnika FF …

Pri Ferrariju pravijo, da je prav FF močno spremenil strukturo njihovih kupcev, ti so zdaj mlajši in s svojimi ferrariji prevozijo za 30 odstotkov več, kot je povprečje pri tej znamki.

Novi GTC4lusso gre še korak naprej, saj mu tehnika omogoča, kot pravijo, "užitek v vožnji kjerkoli in kadarkoli, v ostrih ovinkih ali na dolgih poteh, po zasneženih gorskih cestah ali v mestu, sami ali v družbi treh srečnežev".

Tako kot FF je tudi GTC4lusso trivratni kombikupe "shooting brake"

Oblikovno je GTC4lusso zadržal (očitno) uspešen, na novo oživljen koncept "shooting brake", torej koncept kombikupeja z dolgo streho, le da je po novem na zadnjem delu streha nižja.

Pri Maranellu zagotavljajo enako notranjo prostornost ter udobje za štiri potnike in uporabnost na račun velikega prtljažnika. Zunanjost tu še posebej govori sama zase, je pa kokpit vreden posebne pozornosti, saj gre za izjemno kombinacijo surove športnosti na voznikovi strani in prestižnega luksuza v preostalem delu kabine.

Prej omenjenim tipičnim kupcem so namenili novo platformo infozabavnega sistema z 10,25-palčnim kapacitivnim zaslonom. Ker je voznikova varnostna blazina manjših mer, so lahko drugače zasnovali volanski obroč – ta ima zdaj bolj ergonomska stikala in je hkrati še bolj dirkaškega videza.

Pogonska klasika iz Maranella: 12 valjev pod kotom 65 stopinj

Tudi pogonski del je v marsičem enak kot pri FF, le da je za novi GTC4lusso izpopolnjen.

Pri enakih 6,3 litra prostornine zmore motor za 22 kilovatov več moči, kar pomeni, da jih ima zdaj 507 (ali 690 "konj" po domače).

Pridobili so tudi 14 novih njutonmetrov navora pri za 250 vrtljajih v minuti manj (zdaj 697 pri 5.750), menda pa je pomembno tudi to, da motor največjo moč doseže pri osem tisoč vrtljajih v minuti, kar je visoko že za običajen motor, za 6,3-litrski 12-valjnik pa sploh – pri tem pa doseže 80 odstotkov največjega navora pri zgolj 1.750 vrtljajih v minuti …

Tako kot FF ima tudi GTC4lusso pri Ferrariju patentiran štirikolesni pogon 4RM, le da je tu nadgrajen v ključnem delu – zdaj je namreč (in menda prvič nasploh) kombiniran s štirikolesnim volanom, zato se sistem zdaj imenuje 4RM-S, poleg tega pa pri legi na cesti po novem pomagajo še elektronska zapora diferenciala in elektronsko nadzirani blažilniki.

Pri Ferrariju pravijo, da se GTC4lusso zaradi izjemne stabilnosti po snegu, mokri ali nasploh spolzki cesti pelje nenaporno in z lahkoto nadzorovano.

Le 2,6 kilograma na "konja" se seveda pozna na cesti in v kokpitu …

Zaradi novih rešitev s področja aerodinamike, ki so med drugim skrite v masko motorja, zračne reže na blatnikih, spojler na zadnjem delu strehe in tridelni difuzor, naj bi se znatno zmanjšal količnik upora zraka v primerjavi s FF.

Zato gre novi ferrari morda bolj varčno do 335 kilometrov na uro in do prvih sto potrebuje le 3,4 sekunde, kar je za 0,3 sekunde hitreje kot FF.

Toda bolj kot v pravkar naštetem bodo lastniki uživali v motornem zvoku, ki je bogat in silen pri športni vožnji ter obziren in harmoničen v mestu.

Ne spreglejte