Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2011,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zeleni avtomoto

Ponedeljek, 3. 10. 2011, 11.29

8 let

Evropski vozni park vse čistejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lani je imel povprečen prodan avtomobil v Evropi za štiri odstotke učinkovitejšo porabo goriva, oddal je štiri odstotke manj ogljikovega dioksida in bil realno za 2,5 odstotka cenejši kot leto prej.

Povprečni izpusti novega avtomobila, prodanega v Evropi, so padli na 140 gramov ogljikovega dioksida

Poročilo organizacije Transport & Environment tudi ugotavlja, da so izpusti ogljikovega dioksida povprečnega novega avtomobila, prodanega v Evropi, lani padli na mejnik 140 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Vendar pa se od uvedbe pravno zavezujočih ciljev glede vsebine ogljikovega dioksida maloprodajne cene niso dramatično povečale, kot je to napovedovala avtomobilska industrija, temveč so dejansko padle. Novi podatki, ki se navezujejo na zadnje trende, tako resno spodkopavajo trditve avtomobilske industrije, da bi pravno zavezujoči cilji glede učinkovitosti porabe goriva naredili avtomobile predrage za potrošnike.

Čistejši motorji niso podražili avtomobilov

V poročilu je organizacija T & E preučila dve oceni stroškov, ki sta bili na podlagi podatkov avtomobilske industrije pripravljeni za evropsko komisijo v letih 2001 in 2006. Prvo poročilo je napovedalo, da bi doseganje omenjenega cilja povzročilo dvig maloprodajne cene povprečnega novega avtomobila za 2.400 evrov, poznejša študija pa je napovedala podražitev za 1.200 evrov. A v nasprotju z napovedmi so maloprodajne cene avtomobilov v Evropi dejansko padle, od leta 2007, ko so bili napovedani pravno zavezujoči cilji za izpuste ogljikovega dioksida iz avtomobilov, povprečno za 2,4 odstotka letno.

Katarina Otrin: "EU se mora, jasno, iz tega nekaj naučiti!"

Katarina Otrin, vodja projektov pri Društvu za sonaraven razvoj Focus, poudarja, da se je avtomobilska industrija z utemeljevanjem, da bodo avtomobili postali predragi, dosledno upirala predpisom za večjo učinkovitost porabe goriva.

"Izpusti iz avtomobilov so zdaj padli na 140 gramov ogljikovega dioksida na kilometer in napovedi avtomobilske industrije se niso uresničile, saj so, realno gledano, cene vozil dejansko padle. EU se mora, jasno, iz tega nekaj naučiti. Ko bo šlo za izboljšanje prihodnjih ciljev za povečanje učinkovitosti porabe goriva, bo treba ocene stroškov avtomobilske industrije sprejeti z zadržkom," dodaja Otrinova.

Največje zmanjšanje izpustov v povprečju dosegel Volvo

Poročilo organizacije T & E, ki preučuje uspešnost velikih proizvajalcev avtomobilov pri zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida iz vozil, ugotavlja, da je največje zmanjšanje izpustov v povprečju dosegel Volvo, in sicer za devet odstotkov. V nasprotju s tem so se povprečni izpusti novih avtomobilov Honde in Mazde dejansko povečali. Najslabše povprečne izpuste ogljikovega dioksida med velikimi proizvajalci avtomobilov v Evropi imajo v Daimlerju, sledi jim Volvo.

Fiat, Toyota, Peugeot in Citroen sodijo v najčistejše evropske flote

Fiat, Toyota, Peugeot in Citroen imajo z vidika ogljikovega dioksida najčistejše evropske flote. Nemčija, največji evropski avtomobilski trg, je lani dosegla drugi najslabši rezultat pri zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida iz novih avtomobilov, in sicer v povprečju le za 1,8 odstotka pri prodaji 2,8 milijona vozil.

Slovaška je edina država EU brez "eko" avtomobilskega napredka, Slovenija na sredini lestvice

Slovaška je edina država EU, ki ni dosegla nobenega napredka pri zmanjšanju povprečnih izpustov pri novih prodanih avtomobilih. Prodani novi avtomobili v letu 2010 so imeli namreč za 1,3 odstotka večje izpuste ogljikovega dioksida kot leta 2009. Ravno nasprotno je Danska lani svoje izpuste zmanjšala za skoraj devet odstotkov. "Slovenija je na tej lestvici nekje na sredini. Z leta 2009 na leto 2010 smo izpuste novega voznega parka zmanjšali za pet odstotkov, novega evropskega povprečja pa še nismo dosegli, saj znašajo naši izpusti povprečnega novega avtomobila, prodanega v Sloveniji, 144 gramov ogljikovega dioksida na kilometer," še ugotavlja Otrinova.

Ne spreglejte