Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
12. 6. 2024,
12.50

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

Evropa Kitajska carina

Sreda, 12. 6. 2024, 12.50

1 teden

Carine za kitajske avtomobilske znamke

Evropa udarila po mizi: za Kitajce nekajkrat višje carine

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66
MG4 xpower | MG Motor je v Evropi najuspešnejša kitajska znamka avtomobilov.  | Foto Gregor Pavšič

MG Motor je v Evropi najuspešnejša kitajska znamka avtomobilov.

Foto: Gregor Pavšič

Evropska komisija je danes napovedala znatno povečanje carin za električne avtomobile iz Kitajske, a na dokončni obseg ukrepov bo treba počakati še nekaj mesecev.

BYD tovarna
Avtomoto Prvi uspeli Madžari, kdo sledi? Evropske države lovijo kitajske milijone.

Evropska komisija je danes razkrila višino carin, ki bi jih lahko določila za kitajske proizvajalce električnih avtomobilov. Za višje carine so se v Bruslju odločili na podlagi prvih podatkov sicer še nedokončane preiskave o domnevno nelojalni konkurenci kitajskih znamk v Evropi – zaradi državnih subvencij naj bi na trg pošiljali cenejše avtomobile kot evropski tekmeci.

Carine z deset vse do 38 odstotkov

Trenutne carine za avtomobile, uvožene iz Kitajske, znašajo deset odstotkov. Za znamko BYD bi lahko te povečali na 17,4 odstotka, za Geely na 20 odstotkov, za SAIC (del te družbe je v Evropi med kitajskimi avtomobili najuspešnejši MG Motor) pa kar na 38 odstotkov. Ostala podjetja, ki sodelujejo v preiskavi, čakajo 21-odstotne carine, tiste brez sodelovanja pa 38,1 odstotka.

"Evropski avtomobilski sektor potrebuje predvsem robustno strategijo za elektromobilnost. To je ključno pri zagotavljanju globalne konkurenčnosti. To pomeni zagotovitev ključnih materialov in cenovno dostopne energije, ustrezne postopke na področju regulativ, ustrezno povečanje polnilnic tako za elektriko kot vodik, tržne spodbude in podobno," je v odzivu dejala Sigrid de Vries, predsednica Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA.

Nemčija, BYD
Avtomoto Večina jih noče: Bruselj pred razkritjem višjih carin za Kitajce

BYD ladja explorer no.1 | Foto: BYD Foto: BYD

Volvo EX30
Avtomoto Strah pred carinami in predčasna selitev v Evropo?

Kitajska prodaja v Evropi še komaj opazna

Resnici na ljubo višje carine kratkoročno na avtomobilski trg v Evropi ne bodo posebej vplivale. Kitajske znamke za zdaj v Evropi prodajo še relativno malo avtomobilov.

MG Motor je letos v Nemčiji prodal 8.444 avtomobilov, BYD pa vsega 777. Za primerjavo – Tesla jih je v petih mesecih v Nemčiji prodala 16.601, Volkswagen pa 228 tisoč.

Evropska avtomobilska industrija proti višjim carinam

Carine čakajo tudi nekatere evropske proizvajalce, ki avtomobile izdelujejo na Kitajskem. To velja za BMW in Dacio, enako tudi za ameriško Teslo. Evropska avtomobilska industrija je bila sicer proti povišanju carin, še posebej so bili proti Nemci. Ti so močno odvisni od kitajskega avtomobilskega trga. Glede na znatno višje carine bi lahko Kitajci naredili določene povratne ukrepe. Predvsem pri električnih vozilih imajo močne vzvode na domala celotni dobavni verigi.

Evropska komisija bo nadaljevala omenjeno preiskavo in se nato odločila, ali predlagane carine sprejme. O tem bodo odločali evropski poslanci. V primeru sprejetja bi carine uvedli tudi za nazaj, in sicer od letošnjega julija naprej.

Ne spreglejte