Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 6. 2024,
8.57

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
električni avtomobili proizvodnja avtomobilov Volvo

Natisni članek

Torek, 11. 6. 2024, 8.57

1 mesec, 1 teden

Volvo

Strah pred carinami in predčasna selitev v Evropo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,38
Volvo EX30 | Foto Volvo

Foto: Volvo

Volvo je domnevno že začel seliti proizvodnjo svojih električnih avtomobilov iz Kitajske v Belgijo, in sicer, da bi se izognil višjim carinam, ki grozijo iz Kitajske uvoženim avtomobilom v Evropo.

Še ta teden bo Evropska komisija sporočila, ali bo za nove avtomobile iz Kitajske uvedla dodatne carine in kolikšne bodo. Nekateri proizvajalci že pripravljajo scenarije, s katerimi bi se prilagodili novemu položaju in zadržali konkurenčnost na trgu.

Predčasna selitev proizvodnje v Belgijo

Med temi je tudi Volvo, ki svoje električne avtomobile proizvaja tudi na Kitajskem. Selitev proizvodnje modela EX30 v belgijsko tovarno v Gentu so sicer že napovedali, in sicer za leto 2025. Selitev proizvodnje v Belgijo pa bi se lahko zgodila prej.

Celo naj bi se že začela, je poročal časnik The Times. Pri Volvu navedbe zavračajo, saj naj bi bilo še prezgodaj za take odločitve.  

Večino električnih prodajo v Evropi

Volvo je v prvih petih mesecih letos prodal 72 tisoč električnih avtomobilov, od tega več kot 57 tisoč v Evropi. Tudi zato se zdi selitev proizvodnje v Evropo smiselna. Po besedah vodstva družbe si namreč želijo avtomobile proizvajati tam, kjer jih tudi najlažje prodajo. V Gentu naj bi tako poleg modela EX30 predvidoma proizvajali tudi večji model EX90, za katerega trenutno proizvodnjo načrtujejo v ZDA in na Kitajskem.

Ne spreglejte