Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
3. 12. 2014,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kia Audi Jeep

Sreda, 3. 12. 2014, 13.23

8 let

EuroNCAP v znamenju elektrike: v zidu električni soul in hibridni audi (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
EuroNCAP je tokrat v zid poslal hibridnega audija A3 e-tron, jeepa renegade in dve različici kie soul. Običajno in električno. Nemec in američan domov s petimi, oba soula s štirimi zvezdicami.

Kia v Korejo s štirimi

Od obeh se je zaradi malenkost slabše zaščitenosti voznikovih spodnjih okončin s 75-odstotno uspešnostjo dokazal običajni soul, pri katerem so bile poškodbe praktično zanemarljive. Poznejši pregled avtomobila pa je razkril, da je sprednji varnostni okvir avtomobila naredil manjšo luknjo v predel voznikovih in sovoznikovih nog, prav tako pa naj bi nevarnost predstavljala premaknjeni volanski drog in premaknjena sredinska konzola.

Električni izvedbi je brez tovrstnih težav uspelo zagotoviti 82 odstotnih točk. Oba sta pomanjkljivo zaščito pokazala pri bočnem trku v steber, kjer je največ poškodb absorbiral prsni koš. Kia poudarja, da je soul v primerjavi s predhodnikom vendarle varnostno (tudi v primeru bočnih trkov) močno izboljšan, lastniki pa bodo imeli možnosti starejše stranske varnostne zavese menjati z novimi, sodobnejšimi, pri katerih sta prilagojena čas proženja in njihova oblika.

Starši bodo veseli dejstva, da je soul prejel največje mogoče število točk pri lutki otroka, starega leto in pol. Pri zaščiti pešcev je soul dosegel odličen rezultat pri zaščiti nog, slabše je kazalo medenici. Zaščita glave ob udarcu v pokrov motorja je bila dobra do zadostna.

Audi A3 sportback e-tron – dobro in brez posebnosti

Hibridni A3 je zadovoljil s stabilnimi rezultati. Nekaj točk je odvzela voznikova sprednja zračna blazina, v kateri je bil pritisk premajhen, zato se je voznikova glava (kljub pravočasni sprožitvi) dotaknila volanskega obroča.

Zaščita spodnjih okončin je bila dobra. Takšna bi ostala ne glede na velikost ter različnost postav voznikov ali položaja sedeža med vožnjo.

A3 je osvojil največje mogoče število točk pri stranskem trku s ploščato oviro, trk z drogom pa je, podobno kot pri soulu, razkril pomanjkljivo varovanje prsnega koša. Drugi deli telesa so bili pri tem trku ustrezno zavarovani. Zaščita glave ob udarcu v pokrov motorja je bila dobra do zadostna.

Audi je nekaj pomembnih točk pridobil tudi po zaslugi bogate aktivno-varnostne palete pripomočkov.

Renegade, podobno kot cherokee, odličen

Jeep je dobre rezultate v testih trčenj napovedoval že pri uvodni predstavitvi modela renegade, ki se po tej plati zgleduje po večjem modelu cherokee. Ta namreč uradno velja za najvarnejši avtomobil svojega segmenta.

Pri čelnem trku so bili ustrezno zaščiteni vsi deli vseh preizkusnih lutk, odlične rezultate je dosegel tudi pri običajnem bočnem trku. Lutke so pokazale tudi razmeroma dobro zaščito pri bočnem trku v drog, kjer je bila ocena vitalnih delov telesa dobra, prsnega koša pa zadostna, kar je na primer bolje kot pri drugih treh preizkušenih avtomobilih.

Slabše ocene je agencija podelila le sedežem spredaj – pri naletu bi bila zaščita vratov marginalna, kar pomeni sredino varnostne lestvice s petimi varnostnimi oznakami. Od najboljše proti najslabši: good (dobro), adequate (zadostno), marginal (marginalno), weak (šibko), poor (slabo).

BMW-ju posebna nagrada za sistem opozarjanja pred pešci

Euro NCAP je posebno nagrado za leto 2014 podelil znamki BMW za sistem opozarjanja pred pešci, ki bi utegnili prečkati cestišče. Sistem deluje s pomočjo kamere v vznožju vzvratnega ogledala na vetrobranskem steklu in na pešce opozarja pri hitrostih od 10 do 60 kilometrov na uro.

V primeru možnosti trka sistem voznika opozori grafično in zvočno ter vnaprej pripravi zavore, v primeru voznikove popolne neodzivnosti pa lahko zavre popolnoma sam. Sistem je na voljo pri številnih modelih koncerna, na primer pri družinskem 2 active tourerju, električnem i3 in miniju.

Ne spreglejte