Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
7. 8. 2024,
6.58

Osveženo pred

1 ura, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Supernova Eleport električne polnilnice E-mobilnost

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 6.58

1 ura, 2 minuti

Eleport – 17 polnilnih parkov v Sloveniji in na Hrvaškem

Estonci prihajajo v Slovenijo: prva novost v Supernovi na Rudniku #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Supernova garažna hiša | Estonsko podjetje Eleport bo samo letos v širitev vložilo 120 milijonov evrov. Potreben znesek za načrtovane polnilne parke v Sloveniji še ni znan. | Foto Supernova

Estonsko podjetje Eleport bo samo letos v širitev vložilo 120 milijonov evrov. Potreben znesek za načrtovane polnilne parke v Sloveniji še ni znan.

Foto: Supernova

Estonska družba Eleport bo svojo mrežo ultrazmogljivih polnilnic razširila tudi v Slovenijo. Cilj je trgovsko središče Supernova.

Estonsko podjetje Eleport je s svojimi polnilnicami že prisotno na Poljskem, v Litvi, Latviji in Estoniji. Prek prevzema avstrijskega TurboVolta se bodo razširili tudi v Slovenijo in na Hrvaško. Trenutno upravljajo 800 polnilnic, število pa bo do konca leta naraslo do 1350.

Na Hrvaškem ciljajo na nove polnilne parke v Zagrebu in Zadru, v Sloveniji so se usmerili proti Ljubljani. Cilj je nakupovalno središče Supernova na Rudniku, ki trenutno ustreznih polnilnic nima.

Peugeot e-3008 Budimpešta polnilnice
Avtomoto Tisoč kilometrov Ljubljana-Budimpešta na elektriko v enem dnevu #foto

Dobavitelj polnilnic pri Supernovi bo Kempower. | Foto: Eleport Dobavitelj polnilnic pri Supernovi bo Kempower. Foto: Eleport Na eni lokaciji bo 12 hitrih polnilnic

Vsako polnilno mesto bo imelo dvanajst hitrih polnilnic z močjo polnjenja do 300 kilovatov za vsak priključek. Dobavitelj polnilnic bo Kempower. Omenjene tri lokacije predstavljajo le prvo fazo širitve. Skupno nameravajo v Sloveniji in na Hrvaškem postaviti 17 polnilnih parkov, ob omenjenih v Ljubljani, Zagrebu in Zadru torej še 14 dodatnih.

Časovnega okvirja za postavitev niso razkrili, so pa napovedali, da bodo vse njihove polnilnice v šestih državah uporabljale električno energijo iz obnovljivih virov.

Eleport napoveduje hitre polnilnice z močjo vse do 300 kilovatov. | Foto: Eleport Eleport napoveduje hitre polnilnice z močjo vse do 300 kilovatov. Foto: Eleport

Nova konkurenca za Petrol in Teslo, Ionityja v Ljubljani ni

Ljubljana bo tako kot središče avtocestnega križa dobila nove ultrazmogljive polnilnice. Blizu Rudnika jih ima na Barju že Petrol, na Brdu pri Ljubljani pa poleg avtoceste tudi Tesla – te so že odprte tudi za druge avtomobilske znamke. Ionity v Ljubljani ni prisoten. Pomemben dejavnik pri lovu na uporabnike električnih avtomobilov, ki bodo lahko med obiskom nakupovalnega središča baterijo napolnili v celoti, bo cena uporabe polnilnic.

Ljubljanske Tesline polnilnice so odprte tudi za druge avtomobile. | Foto: Gregor Pavšič Ljubljanske Tesline polnilnice so odprte tudi za druge avtomobile. Foto: Gregor Pavšič Tako polnjenje je navadno dražje, cene med ponudniki precej različne

Cene za zdaj še niso znane. TurboVolt na Hrvaškem za eno kilovatno uro (kWh) na klasični polnilnici AC želi 40 centov, cene polnilnic DC še niso objavili.

Tesla v Ljubljani na polnilnici DC za eno kilovatno uro za voznike drugih avtomobilov zaračuna od 55 do 60 centov (lastniki tesel plačajo med 40 in 50 centi), Petrol 70 centov.

Ne spreglejte