Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2017,
8.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

4

Natisni članek

dizel bencin EV Hibrid

Četrtek, 5. 10. 2017, 8.36

6 let, 6 mesecev

Električni pogon je skoraj šestkrat bolj učinkovit od motorja na notranje izgorevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

4

Praktično vsi proizvajalci vozil pospešeno razvijajo alternativne pogone, ki bodo v prihodnosti zamenjali motor na notranje izgorevanje. Pri eni največjih hiš za promoviranje ekološkega transporta Transport & Environment so pokazali, kakšna je učinkovitost treh različnih pogonskih sklopov. Rezultati so presenetljivi!

Hyundai ioniq spada med električne avtomobile z najboljšim izkoristkom razpoložljive energije. | Foto: Klemen Korenjak Hyundai ioniq spada med električne avtomobile z najboljšim izkoristkom razpoložljive energije. Foto: Klemen Korenjak

Toyota mirai je serijski avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. | Foto: Jure Gregorčič Toyota mirai je serijski avtomobil s pogonom na vodikove gorivne celice. Foto: Jure Gregorčič Kakšna je energijska učinkovitost treh različnih pogonskih sklopov

Samooklicani največji evropski promotor zelenih vozil v Evropi Transport & Environment je pripravil zelo zanimivo grafično primerjavo o energijski učinkovitosti treh tipov pogonskega sklopa. Primerjali so povsem električni pogon, pogon na vodikove gorivne celice in običajni pogon z motorjem na notranje izgorevanje.

V raziskavi so upoštevali obnovljive vire za polnjenje baterij električnih vozil, proizvodnjo vodikovih celic ali goriva. Toda kljub temu ne moremo govoriti o okoljevarstveni dobrobiti pri vozilih na gorivne celice, kjer prihaja do 78-odstotne izgube energije, kar je trikrat več v primerjavi z električnimi vozili.

Končni rezultati o učinkovitosti določenega pogonskega sklopa:

- Električna vozila: 73-odstotna učinkovitost

- Vozila na vodikove celice: 22-odstotna učinkovitost

- Vozila z motorjem na notranje izgorevanje: 13-odstotna učinkovitost

Velika učinkovitost električnih vozil je le en razlog, zakaj se vse več ljudi odloča za nakup povsem električnega vozila. Vse več držav in mest se pripravlja na ukinitev prodaje vozil z vgrajenim motorjem na notranje izgorevanje. Druga pomembna stvar pri električnih vozilih je tudi proizvodnja obnovljivih energijskih virov, ki nastanejo skoraj brez izpusta emisij.

Ne spreglejte