Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

18

Natisni članek

izpusti CO2 WLTP

Petek, 1. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Dražji avti, "umazani" dizli iz Nemčije v Slovenijo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

18

Izpusti CO2 predpisi | V večini evropskih držav je obdavčitev novih vozil vezana na njihov izpust CO2. | Foto Reuters

V večini evropskih držav je obdavčitev novih vozil vezana na njihov izpust CO2.

Foto: Reuters

Ker zdaj novi avtomobili uradno porabijo več goriva in izpustijo v ozračje več CO2, so se zaradi še vedno nespremenjene davčne zakonodaje tudi podražili. Pristojno ministrstvo šele pripravlja predlog zakona, avtomobilisti pa opozarjajo tudi na uvoz "umazanih" dizlov iz Nemčije.  

Avtomoto Novi premiki: bencin bo postajal cenejši, dizel vse dražji #grafika

Sekcija uvoznikov avtomobilov v Sloveniji še naprej opozarja na potrebno spremembo davčne zakonodaje. Ta bi zaradi zdaj višjih izpustov CO2, ki so posledica prehoda na nov merilni sistem WLTP1 septembra lani, podražila nove avtomobile. To se je v zadnjih mesecih večinoma že zgodilo.

Sekcija je izvolila novo predsedstvo, ki ostaja tričlansko. Novi stari predsednik sekcije bo še en enoletni mandat Damijan Vuk, direktor družbe Avto Triglav. Podpredsednika sekcije sta dozdajšnji podpredsednik Borut Gazvoda, direktor Opla Slovenija, in novi član predsedstva Peter Verčič, direktor slovenske podružnice Magyar Suzuki Zrt. (na fotografiji). | Foto: Gregor Pavšič Sekcija je izvolila novo predsedstvo, ki ostaja tričlansko. Novi stari predsednik sekcije bo še en enoletni mandat Damijan Vuk, direktor družbe Avto Triglav. Podpredsednika sekcije sta dozdajšnji podpredsednik Borut Gazvoda, direktor Opla Slovenija, in novi član predsedstva Peter Verčič, direktor slovenske podružnice Magyar Suzuki Zrt. (na fotografiji). Foto: Gregor Pavšič Obdavčitev tudi od 200 do 500 odstotkov višja

Trgovci imajo v svojih maržah le še malo rezerve pri cenah, zato kupcu težko kompenzirajo višjo nakupno ceno avtomobila. Avtomobilski uvozniki že od prejšnje vlade čakajo na spremembo zakona o davku na motorna vozila (DMV), kjer so razredi določeni na osnovi izpusta CO2. Avtomobil, ki ima zdaj višji izpust, je lahko preskočil v višji davčni razred.

"Zaradi spremenjene metodologije merjenja se bodo izpusti povečali za 25 odstotkov in več. Nespremenjen zakon o DMV bi z uporabo vrednosti WLTP zaradi ozkih mej davčnih razredov in visoke progresije pomenil ekstremno povečanje obdavčitve avtomobilov, za od 200 do 500 odstotkov. To lahko pomeni pretres na trgu osebnih vozil in nižje davčne prihodke," opozarjajo pri avtomobilski sekciji.

Slovensko finančno ministrstvo bo predlog nove zakonodaje o DMV sestavilo tudi z olajšavami za elektrificirana vozila. | Foto: Toyota Slovensko finančno ministrstvo bo predlog nove zakonodaje o DMV sestavilo tudi z olajšavami za elektrificirana vozila. Foto: Toyota

Finančno ministrstvo: Predlog zakona je v delu

Na finančnem ministrstvu so bili včeraj pri odgovoru na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo prilagojeno davčno politiko na področju DMV, še zelo previdni.

"Zaradi sprememb na področju prometne zakonodaje glede merjenja izpustov CO2 pri novih vozilih in tudi z namenom zagotavljanja okoljskih ciljev bo v prihodnosti potrebna tudi sprememba zakona o davku na motorna vozila. Ko bo ministrstvo za finance pripravilo predlog sprememb zakona, bo posredovan v javno obravnavo, v okviru katere bo zainteresirana javnost lahko podala svoje odzive. Bolj konkretni ne moremo biti."

Pri sekciji kot svoj predlog navajajo dvig davčnih razredov za okrog 25 odstotkov, kolikor znaša povprečno povišanje izpustov po prehodu na WLTP.

Višja obdavčitev za starejše avtomobile?

Sekcija ob tem opozarja tudi na potrebno spremembo zakonodaje, ki bi lahko omejila uvoz starejših dizelskih avtomobilov iz tujine. Ti so na udaru predvsem v Nemčiji, kjer se v nekaterih mestih z njimi ne smejo več voziti.

Trenutno so dodatno obdavčena le vozila z motorjem Euro 4 in starejša, zaradi nizkih vrednosti teh vozil pa je DMV le simboličen. Pri sekciji zagovarjajo razširitev pribitkov tudi na standarde motorjev Euro 5, Euro 6a, 6b in 6c. Vozila, starejša od Euro 6c, bi morala dobiti višji odstotek obdavčitve, prav tako pa bi bilo po njihovem mnenju dobro določiti najmanjši dopustni znesek DMV.

Po oceni sekcije je v Sloveniji trenutno okrog 200 tisoč vozil, ki imajo standard motorja le Euro 1, Euro 2 ali kvečjemu Euro 3.
Ne spreglejte