Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2017,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

2

Natisni članek

Donald Trump Toyota

Petek, 6. 1. 2017, 13.16

6 let, 6 mesecev

Trump prek Twitterja nad Toyoto, vrednost delnic takoj padla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

2

Delnice japonskega avtomobilskega proizvajalca Toyota so se danes pocenile, potem ko je prihodnji ameriški predsednik Donald Trump na Twitterju izrazil ostro kritiko načrtov koncerna o gradnji tovarne v Mehiki. Odzvala se je tudi japonska vlada.

Toyota ima v ZDA deset tovarn in zaposluje 136 tisoč ljudi. Leta 2015 so iz ZDA v druge države izvozili 160 tisoč avtomobilov, proizvedenih v ZDA. Proizvodnjo v novi mehiški tovarni naj bi zagnali leta 2019, v njej pa zaposlili 2.000 ljudi. Tja naj bi preselili proizvodnjo iz Kanade. | Foto: Reuters Toyota ima v ZDA deset tovarn in zaposluje 136 tisoč ljudi. Leta 2015 so iz ZDA v druge države izvozili 160 tisoč avtomobilov, proizvedenih v ZDA. Proizvodnjo v novi mehiški tovarni naj bi zagnali leta 2019, v njej pa zaposlili 2.000 ljudi. Tja naj bi preselili proizvodnjo iz Kanade. Foto: Reuters

Tovarna v ZDA ali pa plačilo visokih carin

Donald Trump, ki se bo v Belo hišo vselil 20. januarja, je na Twitterju v četrtek zapisal: "Toyota Motor pravi, da bodo zgradili novo tovarno v Baji v Mehiki, kjer bodo izdelovali avtomobile corolla za ZDA. Nikakor!"

Kot je dodal prihodnji predsednik, naj podjetje zgradi tovarno v ZDA ali pa plača visoke carine. Gre za novo posredovanje Trumpa. Ta je bil v preteklosti že večkrat kritičen do avtomobilskih proizvajalcev, ki gradijo tovarne v tujini.

Japonska vlada: Prispevali smo k ustvarjanju 150 milijonov delovnih mest v ZDA

Po tvitu 70-letnega republikanskega milijarderja so se delnice Toyote na borzi v Tokiu danes precej pocenile. Njihova vrednost ja padla tudi za 3,11 odstotka, končale pa so 1,68 odstotka nižje od četrtkove končne vrednosti.

V bran svoji industriji je stopila japonska vlada. Minister za trgovino Hiroshige Seko je poudaril, da so japonski avtomobilski proizvajalci prispevali k ustvarjanju 1,5 milijona delovnih mest v ZDA. Poudaril je tudi, da je japonska avtomobilska industrija "veliko dela ameriškemu gospodarstvu".

V Toyoti so se medtem odzvali s spravno izjavo, češ da se veselijo sodelovanja s Trumpovo vlado. Prav tako so zagotovili, da nova tovarna ne bo neugodno vplivala na tiste v ZDA. "Obseg proizvodnje ali zaposlenosti v ZDA se zaradi nove tovarne v Guanajuatu v Mehiki, napovedane aprila 2015, ne bo spremenil," so zapisali.

Svojo tovarno v Mehiki ima tudi nemški Audi. | Foto: Audi Svojo tovarno v Mehiki ima tudi nemški Audi. Foto: Audi

Zakaj je Mehika tako privlačna za avtomobilske proizvajalce?

Trumpove grožnje najverjetneje ne bodo ustavile selitev proizvodnje v Mehiko, napovedujejo pri Bloombergu. V zadnjih petih letih so največja avtomobilska podjetja napovedala najmanj 22 milijard dolarjev vlaganj in okoli 25 tisoč novih delovnih mest v novih oziroma razširjenih tovarnah v Mehiki do leta 2019.

Eden od razlogov za proizvodnjo v Mehiki je poceni delovna sila. Avtorja kot drugo od ključnih prednosti izpostavljata trgovinske sporazume, ki jih ima Mehika sklenjene s 44 državami. To pomeni, da proizvajalci iz Mehike polovico svetovnega avtomobilskega trga dosežejo brez carin. ZDA imajo podobne trgovinske dogovore le z okoli 20 državami.

Avtomobilski proizvajalci so se v letu 2014 z izvažanjem iz Mehike namesto iz EU izognili plačilu 770 milijonov dolarjev carin. Če upoštevamo vse stroške, proizvajalci prihranijo več kot 4.000 dolarjev, če srednje velik avtomobil za evropski trg izdelajo v Mehiki, ne v ZDA. S prostotrgovinskim sporazumom med EU in ZDA bi se prihranek znižal za 2.500 dolarjev.

Še vedno seveda velja, da je večina mehiškega izvoza avtomobilov v brezcarinski trgovini namenjena v ZDA in Kanado v okviru severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma Nafta. Mehika letno v ZDA izvozi dva milijona avtomobilov, kar je več kot polovica njene celotne proizvodnje. Deleži se sicer spreminjajo. Leta 2015 je tako Mehika v države z izjemo ZDA in Kanade izvozila okoli 18 odstotkov avtomobilov, do leta 2018 pa naj bi se ta delež dvignil na 28 odstotkov.
Ne spreglejte