Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
17. 5. 2012,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Četrtek, 17. 5. 2012, 10.53

8 let

Dolenjski karavaning velikan kljub globalni recesiji povečal tržni delež

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Leto 2011 je bilo za karavning družbo Adria Mobil iz Novega mesta eno uspešnejših. V dolenjski tovarni prikolic in avtodomov so namreč presegli zastavljene poslovne cilje.

Na evropskem tržišču dosegli skoraj šestodstotni tržni delež

V tovarni so na recesijo odgovorili z vlaganji v razvoj novih produktov, proaktivnim delom z distribucijskimi partnerji in izboljšavami v obvladovanju procesov v družbi, kar se je izkazalo za uspešno delo, saj so presegli zastavljene poslovne cilje. Dolenjski karavaning velikan, ki spada v sam vrh tovrstnih evropskih proizvajalcev, se lahko pohvali tudi z lepo bero priznanj kupcev na različnih trgih – predvsem velja znova omeniti nagrado kralj kupcev na nemškem trgu, ki so jo v Adrii prejeli lani za svoj program avtodomov. Ta je na zahtevnem trgu potrdila kakovost razvojnih vlaganj in ugled blagovne znamke te novomeške tovarne, ki ima v evropski panogi karavaninga skoraj šestodstotni tržni delež, kar je za pol odstotne točke več kot v obdobju pred krizo.

Kljub dobremu poslovanju Dolenjci ostajajo realni in previdni

Čeprav so v družbi uspešno kapitalizirali že omenjena vlaganja, pa ostajajo tržni trendi na posameznih trgih zelo spremenljivi in negotovi, na kar ima v zadnjem obdobju velik vpliv predvsem aktualna dolžniška kriza, na katero se evropska gospodarstva odzivajo predvsem z varčevalnimi ukrepi, kar predstavlja tako za panogo kot družbo Adria Mobil še dodaten izziv. Trg produktov za prosti čas bo po mnenju Adrijinih strategov v prihodnjem obdobju zelo volatilen, trend prodaje na posameznem trgu pa se bo gibal v odvisnosti od gospodarske "kondicije" posameznega trga, kar realno lahko privede do nadaljnjega upada prodaje na nekaterih za panogo in Adrio Mobil velikih in pomembnih trgih, kot so Italija, Španija, Nizozemska in Danska.

Lani skupaj prodali 9.418 avtodomov, vanov in bivalnih prikolic

Adria Mobil je tako v letu 2011 realizirala količinski obseg prodaje na ravni 9.418 produktov (počitniških prikolic, avtodomov in vanov) ter s tem presegla količinski obseg prodaje preteklega leta za 603 produkte oziroma slabih sedem odstotkov.

V tovarni so pri tem ustvarili skoraj 230 milijonov evrov čistih prihodkov iz prodaje, kar je dobrih 13 odstotkov več kot v preteklem letu, ter za 1,2 milijona evrov oziroma 11 odstotkov presegli čisti poslovni izid leta 2010.

Preboj na turški trg, ekološka posodobitev tovarne

Med večjimi realiziranimi projekti v letu 2011 velja omeniti projekt Vrhunske proizvodne prakse, s katerim so v Adrii nadgradili pogoje za kakovostno delo v vseh fazah proizvodnega procesa, projekt pa vstopa na turški trg, ki za panogo karavaninga velja za enega perspektivnejših novih trgov. Med pomembne in do okolja prijazne projekte pa seveda spada tudi gradnja tovarniške sončne elektrarne z nazivno močjo 1 megavat, ki bo Adrii omogočala boljše obvladovanje stroškov energije in obenem ščitila gotove izdelke pred vremenskimi vplivi.

V letu 2012 v Novem mestu pričakujejo, da se bo zaradi že prej omenjenih gospodarskih težav obseg prodaje skrčila za tri odstotne točke, zato v Adrii Mobil menda še intenzivneje potekajo projekti za dvig produktne inovativnosti in učinkovitosti poslovnega modela.

Ne spreglejte