SiolNET. Avtomoto Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do leta 2030 res že zaton dizelskih avtomobilov?

0,68

termometer

dizel motor
Foto: Reuters

Analitiki napovedujejo, da se bo delež avtomobilov z dizelskim motorjem z zdajšnjih 50 odstotkov do leta 2030 znižal na le devet odstotkov. Ključno vlogo bodo prevzeli motorji s polno ali delno električno podporo.

Zmanjšalo se bo tudi število tovarn, ki izdelujejo bencinske ali dizelske motorje

Raziskavo prihodnosti avtomobilske industrije do leta 2030 je opravilo podjetje AlixPartners, ki predvideva zaton dizelskih motorjev in na drugi strani vzpon motorjev s polnim ali vsaj delnim električnim pogonom.

Elektrifikacija bo za avtomobilske proizvajalce v Evropi neizbežna, če bodo hoteli zadovoljiti vse strožje predpise glede ravni izpustov. Po predvidevanju raziskave se bo že do leta 2022 število tovarn, ki danes izdelujejo bencinske ali dizelske avtomobile, v Evropi z zdajšnjih 62 spustilo na 52 odstotkov. Na drugi strani se bo število tovarn, kjer bodo izdelovali električne motorje in električne avtomobile, z zdajšnjih 26 povečalo na 40 odstotkov.

 

Kakšno gorivo bomo točili čez 15 let? Kakšno gorivo bomo točili čez 15 let? Foto: Reuters

Ker prilagoditev tovarn ni zahtevna, stroški ne bodo previsoki

Kot je za Autonews Europe povedal Giacomo Mori, direktor AlixPartners, bodo večino obstoječih tovarn lahko prilagodili proizvodnji električnih motorjev. Če danes postavitev tovarne, ki letno naredi 400 tisoč motorjev z notranjim izgorevanjem, stane okrog 500 milijonov evrov, je cena pri enakem obsegu izdelanih električnih motorjev kar desetkrat nižja.

Mori tudi pričakuje, da se bo dizelska tehnologija zaradi okoljevarstvenih zahtev podražila, povečali pa se bodo tudi lastniški stroški. Leta 2030 naj bi tako največji del novih avtomobilov predstavljali bencinski hibridni modeli, kar 20-odstotni delež pa napovedujejo tudi električnim avtomobilom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin