Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 12. 2016,
7.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

FIA dirke s tovornjaki Enes Draganovič

Sreda, 21. 12. 2016, 7.37

6 let, 7 mesecev

Dirke za EP s tovornjaki: Na štartu kmalu tudi prvi Slovenec Enes Draganovič?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Žalski podjetnik Enes Draganovič, nekdanji dirkač in ljubitelj hitrih avtomobilov, bo prihodnje leto postal prvi Slovenec na dirkah evropskega prvenstva s tovornjaki. Za njim je že prvi test na dirkališču v Mostu na Češkem. Dirke s tovornjaki tudi danes ostajajo privlačen spopad velikih tovornih vozil z velikim tehničnim potencialom. Za volanom si bo Draganovič mesto morda izmenjeval tudi s svojim sinom.

Na dirkališčih je prostora za velike tovornjake malo, zato se vozniki na vso moč borijo za vsak razpoložljiv centimeter steze. Tehnološko so zaradi omejitev in pravil organizacije FIA tovornjaki med seboj tudi zelo izenačeni. | Foto: Gregor Pavšič Na dirkališčih je prostora za velike tovornjake malo, zato se vozniki na vso moč borijo za vsak razpoložljiv centimeter steze. Tehnološko so zaradi omejitev in pravil organizacije FIA tovornjaki med seboj tudi zelo izenačeni. Foto: Gregor Pavšič

Dirkanje s tovornjaki: 5,5-tonska pošast porabi štirikrat več vode kot goriva


Enes Draganovič je dirkalni tovornjak prvič testiral na Češkem, prihodnje leto pa načrtuje nastop na dirkah evropskega prvenstva. V tovornjaku skupaj s sinom Alenom, s katerim si bosta sedež v tovornjaku najbrž izmenjevala. | Foto: Enes Draganovič je dirkalni tovornjak prvič testiral na Češkem, prihodnje leto pa načrtuje nastop na dirkah evropskega prvenstva. V tovornjaku skupaj s sinom Alenom, s katerim si bosta sedež v tovornjaku najbrž izmenjevala. Prvi Slovenec v evropskem prvenstvu dirk s tovornjaki?

Dirke s tovornjaki so bile pred desetletji prestižen obračun največjih proizvajalcev, tudi danes pa tovarne s podporo še pomagajo ekipam v evropskem prvenstvu. Nekoč je s tovornjakom v evropskem prvenstvu dirkal Hrvat Niko Pulić, prihodnje leto pa bi lahko na štartu atraktivnih tekmovanj prvič videli tudi Slovenca. Prejšnji konec tedna je v Mostu na Češkem dirkalni tovornjak namreč prvič testiral Enes Draganovič, žalski podjetnik, ljubitelj hitrih avtomobilov in tudi nekdanji dirkač. Pred leti je že aktivno nastopal v slovenskem cestno- in gorskohitrostnem državnem prvenstvu, odpeljal pa je tudi nekaj relijev. Na slovenskih cestah smo ga že videli v nekoč črnem, zdaj pa zelenem lamborghiniju aventadorju.

"Test tovornjaka je bil uspešen, šlo je za prvi stik in za pridobivanje sploh prvih izkušenj. Vsekakor je bilo zelo zanimivo, a tudi uspešno. Lastnik ekipe Buggyra je bil pozitivno presenečen, seveda pa je dirkanje s tovornjaki nekaj posebnega in zahteva čas za privajanje. Prihodnje leto načrtujemo nastope na nekaterih dirkah evropskega prvenstva," nam je povedal Draganovič, ki ima podjetje za cestni tovorni promet, servisiranja vozil in podobno. Na testiranju je bil prisoten tudi njegov sin Alen, ki je kljub popolni dirkaški neizkušenosti prav tako obvladal tovornjak in si bo z očetom prihodnje leto sedež v tovornjaku najbrž izmenjeval.

Tovornjak ekipe Buggyra poganja 12,5-litrski motor s šestimi valji, ki zmore 1.050 "konjev" in 5.500 njutonmetrov navora. | Foto: osebni arhiv Enes Draganovič Tovornjak ekipe Buggyra poganja 12,5-litrski motor s šestimi valji, ki zmore 1.050 "konjev" in 5.500 njutonmetrov navora. Foto: osebni arhiv Enes Draganovič

Češki tovornjak s 1.050 "konji" in 5.500 njutonmetri navora

Ekipa Buggyra v evropskem prvenstvu nastopa kot zasebno moštvo in tudi tovornjak so Čehi razvili sami. Prav v teh dneh so s svojim tovornjakom odpotovali tudi na vztrajnostni reli Dakar. Njihov tovornjak za evropsko prvenstvo poganja 12,5-litrski motor s šestimi valji, ki zmore 1.050 "konjev" in 5.500 njutonmetrov navora.

Za prenos moči skrbi 16-stopenjski menjalnik, a voznik zaradi velike količine navora na dirkališču uporablja le manjši del razpoložljivih prestav. Masa tovornjaka znaša 5.350 kilogramov.

Tovornjaki med eno polurno dirko za hlajenje zavor porabijo kar 200 litrov vode. | Foto: Gregor Pavšič Tovornjaki med eno polurno dirko za hlajenje zavor porabijo kar 200 litrov vode. Foto: Gregor Pavšič

Tovornjak porabi štirikrat več vode kot goriva!

Dirke s tovornjaki prinašajo tudi zanimivo igro številk. Na dirkališčih je najvišja hitrost omejena na 160 kilometrov na uro in med eno dirko vsak tovornjak za hlajenje zavor porabi kar 200 litrov vode. To je štirikrat več kot poraba dizelskega goriva.

Vozniki se lahko zanašajo predvsem na mehanski oprijem, saj veliki in okorni tovornjaki pravega aerodinamičnega podtlaka seveda ne poznajo. Kot so nam ob obisku dirke evropskega prvenstva v Avstriji povedali najboljši vozniki, je upravljanje tovornjaka celo bližje dirkalnemu avtomobilu kot klasičnemu tovornjaku. Podvozje je prilagojeno tekmovalni uporabi (nastavljivi sprednji blažilniki, listnate vzmeti zadaj).

Prva dirka sredi maja v Avstriji

Prva dirka evropskega prvenstva FIE s tovornjaki bo prihodnje leto 13. in 14. maja na dirkališču Red Bull Ring v Avstriji, sledijo pa še dirke v Misanu, na Nürburgringu, Slovakiaringu, Hungaroringu, v Mostu, Zolderju, Le Mansu in Jarami.

Ne spreglejte