Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
19. 12. 2012,
14.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dacia

Sreda, 19. 12. 2012, 14.31

8 let, 1 mesec

Dacia sandero - na slovenske ceste z nizko ceno in serijskim ESP-jem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na slovenske ceste je danes uradno zapeljala druga generacija dacie sandero, ki ima z izhodiščnimi cenami sloves enega najcenejših avtomobilov. Sandero tokrat z ESP-jem v serijski ponudbi.

V Sloveniji med najcenejšimi avtomobili

Dacia s sanderom že skoraj šest let ponuja nizkocenovnega predstavnika na avtomobilskem trgu. Če je bil sprva namenjen predvsem vzhodnoevropskim in gospodarsko manj razvitim državam, danes z visokimi ambicijami stopa tudi na trge v osrednji in zahodni Evropi. Sandero bo tako prvič na voljo tudi v Veliki Britaniji, letos drugem največjem avtomobilskem trgu v Evropi. Trend avtomobilske industrije, ki v zadnjem letu govori prav zgodbo nizkocenovnih vozil, se kajpak ni izognil Sloveniji. Danes je sandero druge generacije zapeljal tudi na ceste v Sloveniji.

Oblikovalski in kakovostni korak naprej

Sandero je dolg dobre štiri metre. V primerjavi s predhodnikom je pet cenimetrov daljši, nekolioko širši in nižji. Ohranil je zunanji videz robustnega vozila, ki se ne boji niti nekoliko slabših cest, obenem pa je dobil sveže oblikovalske linije. Te nagovarjajo družinsko namembnost in prijaznost. Predvsem pa Dacia tudi pri sanderu stavi na produkt za zmerno ceno.

Od prejšnjega je novi sandero ohranil zadnjo premo, prečni stabilizator in kolesa, drugi mehanski deli pa so novi. Nastal je na platformi, ki si jo bo delil z družinskim lodgyjem in novim limuzinskim loganom, ki pa ga v Slovenijo ne bo. Čeprav so tekmeci v zadnjem času predstavil več tovrstnih limuzin, naj zanimanja za logana pri nas ne bi bilo dovolj. Zato pa bo v Slovenijo zapeljal karavanski logan MCV.

Sistem ESP serijsko, na voljo tudi tempomat

Sandera v Sloveniji ne bodo prodajali v skrajno osnovni (basic) različici. Za razliko od lodgyja ima že osnovna opremska različica ambiance serijsko vgrajen sistem ESP, klimatsko napravo in štiri varnostne blazine. Sandero bo na voljo tudi v različici stepway, ki sandera predstavlja v športno-terenski luči. Tudi ta različica ima dve razpoložljivi opremi. Poleg okrasnih dodatkov jo od klasičnega sandera loči tudi dodatne štiri centimetre večja oddaljenost podvozja od tal.

Sandero ima marsikaj tistega, kar je Dacia na trgu predstavila že z družinskim lodgyjem. To še posebej velja za sredinsko konzolo, ki vključuje tudi možnost večpredstavnostnega vmesnika in klimatske naprave.

Prostornina prtljažnika znaša 320 litrov, s podiranjem zadnjih sedežev pa je mogoče doseči popolnoma ravno dno.

Sandero cilja na štiri varnostne zvezdice

Pri Dacii so se pohvalili, da ima novi sandero tudi dodatno ojačeno karoserijo in da so se inženirji še posebej posvetili razvoju zmečkljivih con na sprednjem delu vozila. Tri zvezdice za prejšnjega sandera in novega lodgyja na testu EuroNCAP so pri družinskih vozilih naletele na veliko pomislekov. Pri Dacii slabši rezultat upravičujejo s podatkom, da so bili rezultati v podkategorijah (tudi varnost potnikov) veliko boljši, in trdijo, da je slabši rezultat predvsem posledica slabše zaščite peščev, odsotnosti EPS-ja v osnovni različici ter nalepljenega, ne vgraviranega opozorila za izklop sovoznikove zračne blazine.

Novi sandero na varnostni test še čaka. Cilj proizvajalca je doseči štiri zvezdice, kar naj bi dosegli z omenjeno bolj čvrsto karoserijo in serijskim EPS-jem v osnovni različici. Pet zvezdic Dacie ne zanima, saj bi te tudi dvignile ceno vozila na raven drugih tekmecev.

Dva bencinska in dizelski motor

Sandero bo v Sloveniji na voljo s tremi motorji. To bodo 1,2-litrski bencinski, ki bo na trgu tudi v različici pogona na avtoplin, že znani bencinski trivaljnik iz novega clia ter prav tako uveljavljeni Renaultov 1,5-litrski dizelski motor dCi. Vsi motorji z izjemo trivaljnika bodo na voljo tudi z gumbom "eco", ki omeji moč motorja in v mestu skrbi za nižjo porabo.

Sandero predstavlja 26 odstotkov vseh prodanih dacij v Sloveniji, več kot polovica teh pa je različica stepway. Med kupci je deset odstotkov takih, ki so pred tem vozili Renaultove avtomobile.

Prodajni načrti novega sandera poslovna skrivnost

Slovenski uvoznik Dacie si prodajnih načrtov za novega sandera ni upal objaviti, prav tako ni znan podatek, koliko sanderov prejšnje generacije imajo še na zalogi. Te naj bi prodali v mesecu in pol.

Ne spreglejte