Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
8. 4. 2015,
15.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Citroën Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Sreda, 8. 4. 2015, 15.30

8 let

Citroën aircross concept – Francozi s športnim terencem po cactusovem receptu na lov za svetovnim trgom

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Citroën je pokazal prve slike koncepta, s katerim napoveduje dokončen preboj v svet športnih terencev. Aircross concept je priključni hibrid zasnovan po unikatni filozofiji modela C4 cactus.

Po skoraj stoletju izkušenj in 50 milijonov prodanih vozil je prišel na vrsto drugačen SUV

Aircross concept je dokaz, da bi Citroën utegnil identiteto znamke, ki je v 95 letih obstoja prodala že več kot 50 milijonov vozil, vnesti tudi v segmente, kjer do zdaj niso bili prisotni oziroma so se zanašali na sodelovanje z zunanjimi partnerji. Da Francozi znova stopajo po športnoterenski poti, tokrat izključno z lastnim znanjem, ne čudi.

Kar 25 odstotkov svojih vozil prodajo kitajskim kupcem, ki vse raje sedijo višje, podobne pa so tudi želje svetovnega trga.

Rdeča barva drznega koncepta ponazarja energijo, ki naj bi jo prinesel v Citroënovo prodajno paleto. S svojo pojavnostjo in nekaterimi oblikovnimi izhodišči, izposojenimi pri zelo uspešnem citroënu C4 cactus, poudarja drugačnost, hkrati pa spoštuje osnovne vrednote športnoterenskih vozil.

V sodobni kabini se izmenjujejo raznovrstno živo obarvane tkanine, usnje in aluminij. Dizajn je svež, oblikovna zasnova s številnimi odlagališči poudarja uporabnost, hkrati pa v prvi plan potiska tehnološko inteligenco.

Koncept je namreč opremljen z dvema velikima, 12-palčnima zaslonoma – enim nepremičnim, drugim prenosljivim. Vsak od štirih sedežev je opremljen s svojimi zvočniki in mikrofonom – Citroën s tem poudarja pomembnost komunikacije med potniki. Vmesniki so napredni in grafično izjemno dodelani.

Besedilo, namenjeno novinarjem, opisuje široke in udobne sedeže. O udobju ne dvomimo, njihova školjkasta oblika pa vendarle bolj kot na fotelje spominja na dirkaške školjke.

Aircross concept se na elektriko, brez izpustov zmore peljati 50 kilometrov daleč

Aircross concept je priključni hibrid, kar pomeni, da je njegov pogon sestavljen bencinskega motorja (1,6 THP s 160 kilovati in 275 Nm) in elektromotorja ki je nameščen na zadnji premi ter razvije 70 kilovatov največje moči in 200 njutonmetrov navora.

Električni motor energijo črpa iz litij-ionske baterije, ki jo je pri 16-amperskem toku mogoče iz elektro-energetskega omrežja preko vodnika napolniti v treh urah in pol.

Sistemska moč zmore skupa ponuditi kar 313 "konjev". Francozi pa izpostavljajo tudi porabo goriva ter izpuste: 1,7 litra na 100 kilometrov in 39 g ogljikovega dioksida na kilometer. Aircross je precej odločen tudi pri pospeševanju: le 4,5 sekunde potrebuje do hitrosti 100 kilometrov na uro.

Ne spreglejte