Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2020,
7.35

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

1

Natisni članek

blagi hibrid Hibrid Maserati ghibli Maserati

Petek, 17. 7. 2020, 7.35

3 leta, 9 mesecev

Bolje pozno kot nikoli: to je prvi elektrificirani maserati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

1

Maserati ghibli hybrid | Ghibli je z blagim hibridnim pogonom postal prvi elektrificirani model v zgodovini znamke. | Foto Maserati

Ghibli je z blagim hibridnim pogonom postal prvi elektrificirani model v zgodovini znamke.

Foto: Maserati

Maserati je po nekajkratnem prestavljanju le razkril svoj prvi elektrificirani model v zgodovini znamke. Ghibli hybrid poganja dvolitrski štirivaljni turbomotor z 246 kilovati in tehnologijo blagega hibrida. Kot pravijo Italijani, je novinec od dizelsko gnane izvedenke lažji za 80 kilogramov.

Hibridni ghibli je le uvod v elektrifikacijo modelne palete Maseratija, saj želijo prihodnje leto na ceste pripeljati povsem električna modela granturismo in grancabrio. Blagi hibridni pogon tako kot pri drugih znamkah deluje z 48-voltno napeljavo, kjer je alternator hkrati tudi zaganjalnik motorja. Sistem izkorišča kinetično energijo avta, ki jo pretvori v električno energijo med zaviranjem oziroma pri zmanjševanju hitrosti. Shrani jo v baterijo, vgrajeno v zadku avtomobila. Inženirji iz Modene so v pogonski sklop vključili še dodaten električni turbopolnilnik, ki pri pospeševanju pomaga bencinskemu motorju.

Nissan ariya
Avtomoto Novo iz Japonske: Nissanov električni SUV preseneti z detajli

Hibridni pogon prinaša več modrine

Ghibli hybrid tehta 80 kilogramov manj kot dizelski modela. Celoten navor štirivaljnika z 246 kilovati je na voljo od 1.500 vrtljajev Maserati ghibli hybrid | Foto: Maserati Foto: Maserati , poraba po merilnem ciklu WLPT je med 8,5 in 9,6 litra. Baterijo so namensko postavili v zadek, s čimer so poskrbeli za neporušeno razmerje teže in ohranili prostor za športni izpušni sistem.

Prvi elektrificirani model znamke se bo od preostalih modelov ločil po modrih dodatkih na karoseriji. Modro obarvani so tako trije prepoznavni stranski zračniki na blatnikih, zavorne čeljusti in oval, ki obdaja trizobi logotip na zadnjem stebričku. Oblikovalska ekipa je spremenila še masko hladilnika in videz zadnjih žarometov.

V notranjosti oblikovnih sprememb ni, so pa tehnološke izboljšave. Hibridni ghibli ima vgrajen pametni sistem večopravilne enote z 10,1-palčnim zaslonom, spremenjena je grafika na merilnikih in ta maserati je vseskozi povezan s spletom, zato ga lahko iz tovarne posodobijo na daljavo.

Maserati ghibli hybrid | Foto: Maserati Foto: Maserati

Ne spreglejte