Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
12. 10. 2023,
22.33

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

avtošport Slovenija 2023 Reli Soška dolina reli

Četrtek, 12. 10. 2023, 22.33

6 mesecev, 2 tedna

Reli Soška dolina

Bo že znan prvak? Jutri adrenalinsko okrog Kobarida.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Reli Nova Gorica | Marko Grossi in Tara Berlot (hyundai i20 R5) vodita v skupnem seštevku državnega prvenstva. | Foto Uroš Modlic

Marko Grossi in Tara Berlot (hyundai i20 R5) vodita v skupnem seštevku državnega prvenstva.

Foto: Uroš Modlic

Državno prvenstvo v reliju se danes in jutri nadaljuje v Soški dolini, kjer bi že lahko prišlo do predčasne odločitve o naslovu državnega prvaka v skupni razvrstitvi in Diviziji 2 za dvokolesno gnane avtomobile.

Kobarid bo s širšo Soško dolino pod organizacijsko taktirko RR Tmin tretjič pripravil reli, ki bo drugič štel za slovensko državno prvenstvo. Vse hitrostne preizkušnje bodo potekale v soboto, na sporedu jih bo osem v skupni dolžini 84,9 kilometra.

Darko Peljhan (levo) in Mark Škulj. | Foto: Gregor Pavšič Darko Peljhan (levo) in Mark Škulj. Foto: Gregor Pavšič Grossiju zdaj najnevarnejši Peljhan

Med 44 prijavljenimi posadkami bosta dve še posebej težko čakali razplet predzadnjega relija sezone. Marko Grossi in Tara Berlot (hyundai i20 R5) sta vodilno mesto v skupnem seštevku državnega prvenstva zasedla že po prvem reliju v Vipavski dolini. Z dvema zmagama in konstantno vožnjo sta odlično izkoristila dva odstopa lanskega prvaka Roka Turka s sovoznico Blanko Kacin (hyundai i20 rally2), ki imata le še nekaj teoretičnih možnosti za ubranitev naslova.

Grossi ima pred zadnjim relijem 33 točk prednosti pred Darkom Peljhanom (VW polo proto), Turk pa zaostaja že 57 točk. Med Peljhanom in Turkom sta še Mark Škulj (opel corsa rally4) in Mitja Klemenčič (škoda fabia R5). Če bi Grossi v Kobaridu končal pred Peljhanom, kar bi se ob normalnem razpletu relija moralo zgoditi, bi bil že prvak. Toda že ena prebita guma, kar se je Grossiju zgodilo na zadnjem reliju v Novi Gorici, bi lahko dala priložnost za presenečenje iz ozadja.

Video – reli Soška dolina v letu 2022

Lani je na reliju slavil Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin (hyundai i20 rally2). | Foto: Uroš Modlic Lani je na reliju slavil Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin (hyundai i20 rally2). Foto: Uroš Modlic

Mark Škulj | Foto: Bence Photo Foto: Bence Photo Škulj že po naslov državnega prvaka?

Ker bo Grossi vendarle moral voziti nekoliko taktično, je prvi favorit za zmago spet Turk. Na tem reliju je zmagal že lani in letos, če ne bi imel smole s tehničnimi okvarami, bi bil realno spet kandidat za končni naslov.

Podobno kot Grossija čaka taktično zahtevna dirka tudi Škulja s sovoznico Pio Šumer. V Diviziji 2 za dvokolesno gnane dirkalnike imata 47 točk prednosti pred Janom Medvedom (opel corsa rally4), preostali pa zaostajajo že preveč. Škulj je letos v tej konkurenci dobil vse relije in tudi 88 odstotkov izpeljanih hitrostnih preizkušenj, svojo formo pa je prejšnji konec tedna pilil tudi na reliju za evropsko prvenstvo na Madžarskem.

V Diviziji 3 je državni prvak že Vasja Miklavčič (renault clio RS) s sovoznikom Martinom Černigojem. V Diviziji 1 se naslov nasmiha hrvaškemu gostu v slovenskem prvenstvu Vjekoslavju Čičku (renault clio rally5), saj je dolgo vodilni Domen Slejko (opel adam cup) s sovoznico Klaro Slejko izpustil zadnja dva relija in s tem tudi veliko število točk.

 

Ne spreglejte