Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
5. 4. 2013,
6.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

BMW Terenski Avtomoto

Petek, 5. 4. 2013, 6.39

8 let

BMW X4 – pomanjšano sožitje kupeja in SUV-ja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kar je BMW X6 predstavljal v dimenzijski in namembni navezavi na model X5, bo v primerjavi z manjšim X3 zdaj predstavljal novi X4. Tudi ta združuje videz in lastnosti kupeja in SUV-ja.

Po novem X4 že prihodnje leto še najmanjši terenec X2

BMW tako predstavlja nov model v seriji X in skupno peti model z možnostjo štirikolesnega pogona. Lani so modeli X pri BMW-ju predstavljali četrtino celotne prodaje, zato širitev ponudbe vozil, ki oblikovno združujejo dimenzije, poteze ter namembnost kupejev in športnih terencev, ni presenetljiva.

Študija novega X4, ki jo bo BMW predstavil na avtomobilskem salonu v Šanghaju, zato ni zadnja bavarska novost. Že naslednje leto bo BMW namreč predstavil še manjšega športnega terenca X2.

Medosno razdaljo si deli z X3, a ima širša koloteka

Kar je bil impozantni X6 v primerjavi z večjim terencem X5, je v dimenzijski navezavi z njegovih manjšim bratom X3 zdaj postala študija X4. Ta oblikovno predstavlja enak pristop kot štiri leta stari X6, ki jih BMW-ju vsako leto uspe prodati 50 tisoč.

X4 je dolg 4,64 metra, kar je 22,7 centimetra manj kot X6. Ob tem je tudi 6,8 centimetra nižji in sedem centimetrov širši. Medosna razdalja 2,81 metra je enaka kot pri X3, v primerjavi z njim pa je X4 dobil širša koloteka za boljšo stabilnost na cesti.

Cenovno bo X4 predvidoma okrog 3500 evrov dražji od primerljivega X3.

Študija je že blizu videzu serijskega X4

Oblikovno X4 ne prinaša ničesar, kar ne predstavlja že omenjeni X6. Po besedah Karima Habiba, vodje BMW-jevega oblikovanja, naj bi bilo združevanje kupeja in SUV-ja del oblikovalskega jezika vseh prihajajočih modelov serije X.

BMW je za zdaj predstavil le študijo X4, ki bo do prihoda v prodajne salone dobila drug sprednji odbijač, drugačne žaromete, ohišja stranskih ogledal in kljuke na vratih.

Tudi X4 v notranjosti s štirimi posamičnimi sedeži

Pri BMW-ju še niso razkrili notranjosti avtomobila, ki pa naj bi bila zaradi nižanja stroškov zelo podobna tisti iz prenovljenega BMW-ja X3. Čeprav bo imel X4 druge materiale, si bosta avtomobila delila armaturno ploščo, sredinsko konzolo in osnovo infozabavnega sistema.

Tako kot X6 bo imel tudi X4 štiri posamezne sedeže, za doplačilo pa bo mogoče dobiti tudi klasično petsedežno postavitev. Prostornina prtljažnika naj bi bila okrog 500 litrov, kar je 50 litrov manj kot pri X3.

Motorno ponudbo si bo delil z X3, na voljo bo tudi hibrid

Ko bo BMW študijo X4 predstavil v Šanghaju, naj v njej še ne bi bilo motorja. V serijski različici naj bi si X4 motorno ponudbo delil z X3, zato lahko v njem pričakujemo nabor štiri- in šestvaljnih bencinskih ter dizelskih motorjev, ki bodo na voljo s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

X4 naj bi bil na voljo tudi v hibridni različici, ki bo uporabila bencinsko-električni pogonski sistem iz serije 3. Ta združuje trilitrski bencinski šestvaljnik in 54-kilovatni električni motor.

BMW bo X4 izdeloval v tovarni v Spartanburgu v ZDA, kjer izdelujejo že modele X5, X6 in X3.

Ne spreglejte