Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
14.13

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault advertorial baterija

Sreda, 13. 5. 2015, 14.13

2 meseca, 1 teden

Babi in dedi stara? Kje pa, mladostna kot Renaultov ZOE!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iz Renaulta prihaja prvo serijsko električno vozilo, ki nagovarja vse generacije. Tudi starejšo. Preberite, kako se obnese Renault ZOE v očeh starostnikov.

Babi in dedi sta sodobna. Nič več nista kot nekoč tako običajen prizor, ko starčka sedita pred hišo na leseni klopi, ki je še starejša od njiju. Onadva bereta elektronske novice, hodita na izlete, ker razumeta starost kot veliko prostega časa, ki ga je treba zapolniti do zadnjega roba. Treba je nadoknaditi vse, za kar prej, ko sta bila še v vlogi vzgojiteljev in v službi, ni bilo pametnega časa, ampak bolj na silo utrgana zaplata v tkanini obveznosti. Razen nekaj starostnih tegob, ki jih nosi njun že dolga leta razbolen križ, sta v srcu mlada in v duši razigrana.

Lepega dne se na dvorišče pripelje manjši avto. Lep, ljubek, sijoč od čistoče. In iz njega izstopita … babi in dedi. Tako se je začel dan presenečenj. Eno večje od drugega. In dolga zgodba, ki je počasi proti poznemu popoldnevu sklenila dogodke preteklih mesecev v trenutek, ko sta se pripeljala na dvorišče.

Veliko predsodkov, še več razmišljanja …

Začelo se je s predsodkom. Da električni avtomobili niso uporabni … Da je tehnologija še preveč v povojih, da bi lahko nadomestila "klasičen" avtomobil … Da se s takšnim avtom ne pride daleč … In predvsem, da ni za starejše.

Da se bolj ne bi mogla motiti, govori dejstvo, da se babi poigrava s "ključem". V glavnem dedi predava, saj mu je tehnična plat le bližje kot babi. "Ne vem, če veste, ampak avto ne trese, ne cuka, ko parkiraš, pa sploh ne občutiš tega. Speljevanje in vožnja sta kot pesem – še bolj mehko in gladko gre kot 'običajen' avto z avtomatskim menjalnikom. Pritisneš, šiba, nogo umakneš s stopalke, se v kratkem ustavi, spotoma pa še napolni baterija. Ko pa me prime, da bi malo babi prestrašil, pohodim stopalko na polno – avto ima takoj polno moč, pospeški so neverjetni! Ni počasnega stopnjevanja …"

Tako je bilo videti celo popoldne. Zabavno in poučno. Izvedeli smo, da je električen avto res zasnovan z mislijo na ekologijo in racionalno ravnanje z viri. Bencinski ali dizelski motorji prvih pet minut, ko se ogrevajo, v zrak spustijo največ izpustov. Pri električnih je to zgolj bled spomin, saj ne potrebujejo ogrevanja.

Kakšna je vožnja z električnim vozilom? Če se je lotite z veliko mero občutka, z nežnostjo kot pri varčni vožnji, je to to. Brez silovitih manevrov, umirjeno in zvezno. Takšno, kot je življenje na jesen. Ko spoznate ZOE-ja, zelo natančno veste, koliko prej je dovolj le umakniti nogo s pogonske stopalke, da se bo avto kmalu ustavil, baterija pa se bo hkrati napolnila. Zaviranje seveda terja svoj odmerek "električne malice". In ko babi sede za volan, ni več nevarnosti, da se bo žgalo in smrdelo, saj ZOE nima sklopke.

Ni prestav?

To dejstvo je bilo trd oreh za oba. V redu, je avtomatski, ampak kako nima menjalnika? Kako pa prestavlja? Počasi sta skozi pogovore s prodajalci in članke le osvojila vrh ledene gore. Zdaj ponosno predavata na rednih srečanjih upokojencev, kako se tako "čudo" premakne ne glede na to, da ni prestav. "V bateriji je energija. V elektriki pa prihodnost!" sklene dedi tako samozavestno, da bi še Nikola Tesla za trenutek okleval, če res.

Varčen, varčen, varčen … ali manj je več.

To je njegov adut. Takšna so v splošnem električna vozila. Tak je koncept – jemlje se stran vse, kar je odvečno, nepotrebno. To je miselnost in življenjska naravnanost. Materiali postajajo lažji, tanjši, da teža ne pokuri preveč elektrike. Pnevmatike so ožje zaradi manjšega kotalnega upora. Žarometi so varčni, imajo LED-žarnice, klimatska naprava kot porabnik pa je sploh posebna zgodba.

V Renaultu so razvili Range OptimiZEr, ki je en sistem, opravlja pa dve funkciji. Ob vročih dneh ohladi zrak v potniški kabini kot običajna klimatska naprava. Ko pa zazebe, se obrne način delovanja tega sistema, pri tem izkorišča toplotno energijo iz zunanjega zraka. Tako se varčno obnaša pri porabi energije iz akumulatorske baterije in podaljša njeno vzdržljivost. Sploh pa babi in dedi nikoli nista preveč marala klimatske naprave, zdaj lepo prezračita vozilo in rahlo pustita spuščena stekla. Tako vohata seno, ko se vozita po vijugastem podeželju do počitniške hišice.

Vmes pa kot v tistih daljnih časih v katrci, ko sta bila mlad par, dekle in fant, prepevata. Radio? Seveda, ampak onadva sta rada nostalgična. Pesem je pogosto na ustih in še – ker sta eko – prihranita električno energijo! Za vse tehnološke navdušence je tu multimedijski sistem R-Link. Vgrajen je v instrumentno ploščo in je največji babičin vir zabave. Je velik in nanj dobro vidijo tudi tisti, ki imajo težave s poslabšanim vidom. Za sedemdeseti rojstni dan je dobila tablico.

In zdaj zaradi nje povsem obvlada listanje s konicami prstov po R-Linku. Če ne vidi najbolje, sliko poveča. Ko želi slišati vnuke, samo pove ime in ZOE že kliče na mobilnik katerega od vnučkov. Dedi pa z obvolanskim upravljalnikom povsem dobro shaja. Tak način mu je bližji. In celo navigacijo uporabljata! Nič več spuščanja šip in nagovarjanja mimoidočih …

Tih kot miška

Babi ne more prehvaliti dejstva, da je električni prijatelj ZOE "… tih kot miška!" Ker zelo slabo sliši, uporablja slušni aparat, ki ji olajša življenje. Ker pa je žal tako, da to le ni naraven sluh, ampak "računalniški", ima tudi svoje muhe. Iz okolja pobira vse vrste glasov, ki jih babi sliši, če hoče ali noče. In številna množica teh je slej ko prej nadležna in utrujajoča. Po tej plati je električno vozilo za starostnike še posebej primerno. Električen avto je tih.

ZOE je za lagodne avanturiste

Renaultov ZOE je prvo serijsko električno vozilo, bratranec ljudskega clia v ekološko-futuristični izvedbi. Opremljen je z najnaprednejšo tehnologijo električnega pogona. Ali ste vedeli, da je Renault prijavil in zaščitil več kot 60 patentov s področja njegove zasnove, inovacij za daljšo vzdržljivost akumulatorske baterije, za enostavnejšo uporabo in povezljivost?

In vsa tehnika v modelu ZOE je tako "ljudska", da je dovolj blizu tudi največjim skeptikom in generacijam, ki jim je napredek tehnologije morda tuj.

Dedi in babi sta dokaz, da se pri dobrih sedemdesetih da prav vse, največja ovira so predsodki in strah pred novim. Vožnja je dosti bolj razgibana v smislu, da se je treba navaditi spremljati obvestila o dosegu, koliko kilometrov lahko naredimo, ne da bi ostali sredi ceste.

Renault ZOE doseže z enim polnjenjem realno do 150 kilometrov prevožene razdalje – seveda je odvisno od načina vožnje in drugih pogojev.

Na dejansko razdaljo, ki jo lahko prevozimo z enim polnjenjem, vplivajo hitrost, način vožnje in uporaba sistema za ogrevanje ali klimatiziranje zraka, enako kot pri vozilu z motorjem z notranjim zgorevanjem, in nagnjenost cestišča.

Avto je serijsko opremljen s sistemom Range OptimiZEr. Ta pomaga tako, da podaljšuje avtonomijo ne glede na pogoje pri vožnji. Tako lahko pri primestni vožnji prevozite običajno približno 100 kilometrov v obdobju nizkih temperatur in 150 v obdobju zmernih temperatur.

Babi in dedi se pripravita na pot. Zdaj vesta na pamet, kje so polnilnice, kje imajo poleg najboljšo kavo, da v kratkem času, kolikor ga potrebujeta za počitek in da v miru srebata kavico, njun električni avto dobi svoj obrok.

Preučita tudi pot in razdaljo in zanju velja rek, da se potovanje začne, še preden zares sedeta v avto.

Ne spreglejte