Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
9. 10. 2024,
23.27

Osveženo pred

4 ure, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Natisni članek

Renault Revoz Pariz avtomobilska razstava

Sreda, 9. 10. 2024, 23.27

4 ure, 25 minut

Avtomobilska razstava v Parizu (15.–30. oktober 2024)

Avtomobilski sij v Parizu: "slovenski" twingo, novosti pa ne bodo le električne

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,33
Renault twingo | Renault bo v Parizu prvič v javnosti pokazal koncept novega twinga. | Foto Renault

Renault bo v Parizu prvič v javnosti pokazal koncept novega twinga.

Foto: Renault

Za Slovenijo bo eden najzanimivejših avtomobilov letošnje pariške razstave koncept novega twinga, ki ga bodo prvič pokazali v javnosti. Twingo bo v naslednjih letih poskušal vrniti Revozovo tovarno v vsaj dvo-, če ne že triizmensko delo.

Za Slovenijo bo eden najzanimivejših avtomobilov letošnje pariške razstave koncept novega twinga, ki ga bodo prvič pokazali v javnosti. Twingo bo v naslednjih letih poskušal vrniti Revozovo tovarno v vsaj dvo-, če ne že triizmensko delo.

Med najzanimivejšimi predstavljenimi avtomobili v Parizu bo serijski renault 4, ki je električni naslednik nekdanje znamenite katrce. Ob njej bodo prvič v javnosti pokazali tudi koncept novega twinga, električnega malčka, ki ga bodo v nekaj letih začeli izdelovati v novomeškem Revozu. Na ceste bo twingo, za katerega pri Renaultu obljubljajo začetno ceno 20 tisoč evrov, pripeljal leta 2026.

Fotogalerija
1
 / 8

Za zdaj še nepopoln pogled na novega renaulta 4. | Foto: Renault Za zdaj še nepopoln pogled na novega renaulta 4. Foto: Renault Rešitelj Revoza? To bodo pokazale prodajne številke.

Koncept twinga so sicer razkrili že lani jeseni, zdaj bo prvič prišel v javnost. Četrta generacija twinga prinaša le še električni pogon in bo tudi prišla z namenske električne platforme. Čeprav se je sprva obetalo razvojno sodelovanje Renaulta in Volkswagna, bo twingo vendarle povsem francoski.

Eden ključnih razlogov, da do sodelovanja med Parizom in Wolfsburgom ni prišlo, je bilo tudi v nemških željah, da skupni avtomobil izdelujejo v svojih tovarnah. Velikoserijski malček je bil prav gotovo na seznamu želja marsikatere tovarne, ki se danes ukvarja s kronično neizkoriščenostjo proizvodnih kapacitet. Dodelitev twinga tovarni Revoz je v tem smislu velikega pomena za slovensko gospodarstvo, saj je bila edina slovenska avtomobilska tovarna v zadnjih letih na robu tistih proizvodnih številk, ki pri enoizmenskem delu še zagotavljajo obstoj tovarne.

Twingo bo spomnil na svoje kultne začetke

Novi twingo bo oblikovno spominjal na prvo generacijo iz začetka 90. let, ki je bila tudi med vsemi najprepričljivejša. Avtomobil je oblikovan podobno v smislu dobrega izkoristka prostora, ki bo morda celo primerljiv (ali na zadnji klopi celo boljši?) od razred večje petke. Poklon prvi generaciji je tudi oblika žarometov, kljuke na vratih in odprtine za zrak na sprednjem delu vozila.

Serijski twingo bo eden prvih majhnih električnih avtomobilov s ceno okrog 20 tisoč evrov. Volkswagen razvija ID.1, BYD napoveduje evropski prihod seagulla.

Novi volkswagen tayron - nadomestil bo sedemsedežnega tiguana. | Foto: Volkswagen Novi volkswagen tayron - nadomestil bo sedemsedežnega tiguana. Foto: Volkswagen

EV3 je nov električni športni terenec znamke Kia. | Foto: Gregor Pavšič EV3 je nov električni športni terenec znamke Kia. Foto: Gregor Pavšič

Cadillac se v Evropo vrača z elektriko. | Foto: General Motors Cadillac se v Evropo vrača z elektriko. Foto: General Motors Letos dobra udeležba tudi evropskih proizvajalcev

Za razliko od večine avtomobilskih razstav v zadnjih letih bo evropska udeležba letos v Parizu precej resnejša. Stellantis bo prisoten z znamkama Peugeot in Citroen, prav tako tudi z Alfo Romeo. Med Nemci prihajajo Volkswagen, Škoda, Audi in BMW, manjkal pa bo Mercedes-Benz. Korejske barve bo v Parizu branila Kia, ne pa tudi sestrski Hyundai.

Zanimiv bo prihod Američanov – na evropske razstave se vrača Tesla, ki sicer pomembnejših novosti nima, prav tako pa poleg Forda (novi capri) tudi Cadillac. Pokazali bodo model lryiq, ki pooseblja vrnitev znamke v povsem električni podobi. Manjkali ne bodo Kitajci, a vendarle jih ne bo v izobilju. Izstopal bo BYD, ki predstavlja svojo alternativo tesli model Y.

Glavne novosti avtomobilske razstave v Parizu:

  • Audi Q5. | Foto: Audi Audi Q5. Foto: Audi Alpine: poleg A290 (športna različica renault 5) bodo pokazali koncept svojega drugega avtomobila. Model A390 je kompaktni električni križanec.
  • Audi: prihaja novi Q5, globalno najuspešnejši model te znamke, prav tako predvidoma tudi novi električni Q6 e-tron sportback. To je prvi model s platforme PPE, ki si jo bo avtomobil delil s porsche macanom. Manjkal ne bo niti audi A5 s klasičnim motorjem, ki je naslednik modela A4, enako tudi električni A6 e-tron.
  • BMW: pokazali bodo dva koncepta na osnovi prihodnje električne platforme "neue klasse".
  • BYD: v ospredju bo evropska različica povsem električnega modela sealion 7, ki je njihov tekmec tesli model Y. To bo za BYD tehnološko najbolj dodelan avtomobil v Evropi. Poleg sealiona bodo v Evropi prvič pokazali tudi premijski športni terenec yangwang U8.
  • Cadillac: Američani bodo pokazali nov električni model lyriq, s katerim želijo vstopiti nazaj na evropski premijski trg. Lyriq je tekmec vozilom, kot sta mercedes EQE SUV in audi Q8 e-tron.
  • Citroen: prvič bodo v javnosti pokazali križanca C3 aircross, ki izvira iz novega C3. Posebnost avtomobila je možnost sedmih sedežev. Ponujali bodo tako bencinski, hibridni kot povsem električni pogon. Citroen bo pripeljal tudi koncept, ki bo nakazoval oblikovalsko smer znamke v prihodnjih letih. Podrobnosti glede koncepta še niso razkrili.
  • Dacia je že pokazala novega bigsterja. | Foto: Dacia Dacia je že pokazala novega bigsterja. Foto: Dacia Leapmotor T03 je Stellantisov kitajski električni adut. | Foto: Leapmotor Leapmotor T03 je Stellantisov kitajski električni adut. Foto: Leapmotor Škoda elroq. | Foto: Škoda Škoda elroq. Foto: Škoda Dacia: prva zvezda romunske znamke, ki je že dolgo v francoski lasti in v marsičem na avtomobilskem trgu ogroža Renault, bo novi bigster. To je večji športni terenec, ki dopolnjuje že znanega dusterja. Bigsterja so s konceptom že napovedali leta 2021, ta koncept pa smo videli tudi že v Sloveniji.
  • Ford: v Pariz prihaja nov model capri, ki razen imena nima ničesar zares skupnega s svojim predhodnikom iz 70. let. Capri podobno kot explorer prihaja z Volkswagnove električne platforme MEB.
  • Kia: Hyundaija v Pariz ne bo, Kia pa bo pokazala električni kompaktni križanec EV3. Za Kio pomeni enega ključnih modelov pri globalni rasti svoje prodaje električnih vozil. Čeprav je EV3 zasnovan zelo evropsko, gre za globalni model in tudi proizvodnja zanj ostaja v Koreji.
  • Leapmotor: kitajska znamka je v večinski lasti Stellantisa. V Parizu bodo pokazali električnega malčka T03, ki ga bodo izdelovali na Poljskem, in srednje velik športni terenec C10 – tega bodo za zdaj še uvažali iz Kitajske.
  • Mini: obeta se evropska premiera obujenega modela aceman, ki je za Mini prvi izključno električni model. Aceman po velikosti sodi med osnovnega cooperja in countrymana.
  • Peugeot: v ospredju bodo električne različice njihovih modelov. To so novi električni 408, ob tem pa še e-3008 in e-5008 z večjo baterijo. Ta ima kapaciteto več kot 90 kilovatnih ur.
  • Renault 4 | Foto: Renault Foto: Renault Peugeot 408 tudi z električnim pogonom. | Foto: Peugeot Peugeot 408 tudi z električnim pogonom. Foto: Peugeot Renault: prihaja serijski renault 4 e-tech. Križanec si tehnično zasnovo deli z renaultom 5. Novodobna "katrca" vstopa v zelo natrpan avtomobilski razred, Renault pa zanjo načrtuje izključno električni pogon. Prvič bo v javnosti tudi koncept novega električnega twinga. Zanimiv bo tudi koncept embleme, ki obuja upe za pogon prek vodikovih gorivnih celic. Embleme bo v marsičem koncept tehnoloških rešitev za nekoliko bolj oddaljeno prihodnost.
  • Škoda: novost za češko znamko bo električni model elroq, ki so ga nedavno razkrili v Pragi. Gre za avtomobil, ki bo električna alternativa že znanemu karoqu. Avtomobil prihaja na ceste prihodnje leto. Dimenzijsko velja za enyaqovega manjšega brata, oba pa sta nastala na Volkswagnovi električni platformi MEB.
  • Tesla: Američani bodo pokazali vse svoje avtomobile. Med temi bo tudi cybertruck, ki sicer uradne evropske prihodnosti nima. Napovedi prenovljenega modela Y, ki ga pričakujemo v prvem četrtletju 2025, v Parizu še ne bo. Tesla se na pariško avtomobilsko razstavo vrača po šestih letih. Takrat so Evropi prav tam prvič pokazali model 3.
  • Volkswagen: največja novost za nemško znamko bo sedemsedežni športni terenec tayron, ki bo v Evropi nasledil sedemsedežnega tiguana allspace. Tayrona sicer kot model že poznajo na Kitajskem. Volkswagen bo v Pariz pripeljal tudi koncept ID GTI, ki napoveduje majhen športni električni avtomobil.

 

Ne spreglejte